Wonen

Zonder stress aan de kerstdis

Zonder stress aan de kerstdis

Familie of vrienden uitgenodigd voor de kerstmaaltijd? Dan wilt u natuurlijk verrassend uitpakken met meerdere gangen en bijzondere gerechten. Heel feestelijk voor hen, maar ook voor u? Zorg dat u zelf ook ontspannen aan tafel zit.

Hoe voorkomt u dat u de Kerst met hoofdpijn en verhoogde hartslag doorbrengt, omdat de regie over de maaltijd u teveel wordt?

Tip 1. Houd het simpel

Het is niet nodig om gecompliceerd uit de hoek te komen met Kerst. U kunt ook met een eenvoudig menu hoge ogen gooien. Experimenteer niet met nieuwe, ingewikkelde gerechten, maar kook iets wat u al vaker heeft klaargemaakt. Laat u niet inspireren door TV-koks die borden kunstig opmaken met schuimpjes en toefjes, maar doe alles gewoon in schalen die de gasten  moeten doorgeven. Dat verhoogt meteen de gezelligheid.

Tip 2. Stappenplan en lijstjes

Stress voorkomt u vooral door een gedegen voorbereiding. Bedenk wat u moet doen en hoeveel tijd u dat kost. Maak vervolgens een stappenplan waarin staat wanneer u wat doet. Boodschappen haalt u ruim op tijd. Kies voor een menu waarbij u zoveel mogelijk van te voren klaarmaakt. Het liefst één of twee dagen voor Kerst. U kunt dan op de dag zelf nog even relaxen voor het bezoek voor de deur staat. Tijdens de maaltijd hoeft u alleen nog wat te roeren, op te warmen of te bestrooien. Maak ook een lijstje waarop staat wat u nog per gerecht moet doen.

Tip 3. Verdeel de taken

Laat uw huisgenoten weten wat zij moeten doen en wanneer dat moet gebeuren. Denk aan taken als: boodschappen halen, groenten snijden, slagroom kloppen, borden voorverwarmen, kaarsen aansteken en tafel dekken. Het scheelt toch als u dat niet zelf hoeft te doen. Uiteraard hoeft u als kok niet af te wassen.

Tip 4. Aan tafel

Maak een tafelschikking zodat zowel muurbloempjes als luidruchtige ooms in een passende omgeving zitten. Geef kinderen de kans weg te glippen om te gaan spelen. U zelf kunt het beste een plek dicht bij de keuken nemen. Maak één iemand uit het gezelschap verantwoordelijk voor het bijschenken en aanvullen van wijn en water.

Deel dit bericht: