Vervoer

De meest gestelde vragen over winterbanden

Meer grip op de weg met winterbanden

Winterbanden: wat heb je eraan en wanneer heb je ze nodig? We zetten de antwoorden op de meest gestelde vragen op een rijtje

Heb ik winterbanden nodig?

Of je winterbanden nodig hebt, ligt eraan hoeveel je rijdt en waar. Over het algemeen geldt dat winterbanden bij temperaturen lager dan zeven graden Celsius meer grip bieden en voor een kortere remweg zorgen. Tegenwoordig zijn er ook goede vierseizoenenbanden op de markt. Die hebben bij sneeuw een wat langere remweg dan een winterband, maar zijn verder prima geschikt als je in Nederland blijft. Je kunt dan het beste áls er sneeuw ligt de auto even laten staan, maar bespaar wel makkelijk een paar honderd euro. Als je het buitenland uitgaat, check dan goed wat de regels hier zijn. In veel landen zijn winterbanden wel verplicht.

Wat kosten winterbanden?

Er zijn winterbanden in verschillende soorten en maten, met bijvoorbeeld verschillende profieldieptes. De prijs van een band varieert ongeveer tussen de € 50 en € 300, afhankelijk van de eisen waar de band aan moet voldoen en je type auto. De kosten kunnen dus rond de € 200, maar ook rond de € 1.200 zijn. Daar komen nog enkele tientallen euro’s bij om je banden te laten verwisselen.

Waar zijn winterbanden verplicht?

In veel Europese landen zijn winterbanden verplicht. Hieronder vind je een overzicht van de meest populaire vakantielanden waar dat het geval is:

Duitsland

In Duitsland zijn winterbanden bij winterse omstandigheden verplicht. Naast het keurmerk M+S moeten de banden ook voorzien zijn van een alpine-symbool (een berg met een sneeuwvlokje). Dit geeft aan dat de band voldoet aan de eisen voor de grip bij winterse omstandigheden. Tot september 2024 mag je ook nog gebruik maken van banden die alleen het M+S keurmerk hebben, maar die moeten dan wel vóór 1 januari 2018 geproduceerd zijn. De minimale profieldiepte is 1,6 mm.

Frankrijk

Vanaf 1 november 2021 wordt het in de Franse berggebieden (Alpen, Centraal Massief, Jura, Pyreneeën, Vogezen en Corsica) verplicht om in de winterperiode, van 1 november tot en met 31 maart, winterbanden te gebruiken. De minimale profieldiepte is 3,5 mm.

Italië

Van 15 november tot en met 15 april is het in bepaalde gebieden in Italië verplicht om op winterbanden te rijden, of sneeuwkettingen in de auto te hebben liggen. Dit wordt aangegeven met een blauw of groen bord met de tekst ‘obbligo di pneumatici invernali o catene a bordo’. De periode kan vervroegd of verlengd worden als dat nodig is vanwege de weersomstandigheden.

Luxemburg

Ga je in Frankrijk niet naar een berggebied, maar rijdt je wel door Luxemburg? Houd er dan rekening mee dat winterbanden hier bij winterse omstandigheden wel verplicht zijn voor auto’s.

Oostenrijk

Bij winterse omstandigheden is het van 1 november tot en met 15 april verplicht om winterbanden te gebruiken. Banden met het keurmerk M+S volstaan, maar een band met alpine-symbool is natuurlijk beter. De minimale profieldiepte is 4 mm.

Wat als ik een ongeluk krijg zonder winterbanden?

In veel landen wordt er naar het gebruik van winterbanden gekeken voor de vraag wie aansprakelijk is bij een ongeluk. In ieder geval in Duitsland, Frankrijk, Italië, Oostenrijk en Zwitserland word je aansprakelijk gesteld als jij niet op winterbanden reed, ook als het ongeluk eigenlijk niet jouw schuld was. Als je alleen een WA-verzekering hebt, wordt je eigen schade niet vergoed. Naast de schade die je hebt, krijg je ook nog eens een flinke boete, die in sommige landen kan oplopen tot € 5.000.

Deel dit bericht:

Redactie

De blogredactie van Univé deelt tips en adviezen over voorkomen en beperken. Zakelijk en particulier.