Ondernemen

Wat is helpdeskfraude en hoe herken je het?

Helpdeskfraude is een vorm van oplichting. Deze vorm van cybercriminaliteit komt steeds vaker voor. De fraudeur belt je en doet zich voor als helpdeskmedewerker van een bekend bedrijf, bijvoorbeeld Google of Microsoft. Ook voor jou als ondernemer goed om hier alert op te zijn.

Geef nooit toegang tot je computer

De ‘helpdeskmedewerker’ belt je om te vertellen dat je computer besmet is met een virus of dat je gehackt bent. Om het op te lossen, vragen ze om toegang tot je computer. Dit is het moment waarop je alert moet zijn en direct de verbinding moet verbreken. Bedrijven bellen jou niet om een virus of hack voor jou op te lossen. Geef je wel toegang tot je computer, dan hebben zij toegang tot al jouw accounts en kunnen ze makkelijk geld overmaken naar zichzelf.

Wees ook voorzichtig met het kopiëren van een link die je ontvangen hebt in je mail. Wil je deze link checken? Plak de link dan niet direct in de adresbalk, maar plak de link bijvoorbeeld in Google. Zo ga je in ieder geval niet direct naar de website toe en voorkom je dat je op een valse website terecht komt.

Wat als je slachtoffer bent van helpdeskfraude?

Ieder jaar maken cybercriminelen miljoenen euro's buit via helpdeskfraude. Je bent dus zeker niet alleen. Volg de volgende stappen:

  • Neem contact op met je bank, zodat zij verdachte transacties in de gaten kunnen houden.
  • Het programma waarmee de cybercriminelen mee kunnen kijken moet van je computer verwijderd worden. Bel de Univé Cyberhelpdesk zodat zij je hierbij kunnen helpen.  
  • Als de cybercriminelen niet meer mee kunnen kijken, verander dan je wachtwoorden.
  • Doe aangifte bij de politie, dit kan makkelijk online.

5 tips om helpdeskfraude te voorkomen:  

  • Deel geen persoonlijke gegevens via de telefoon wanneer je niet zeker weet of je door het juiste bedrijf gebeld wordt. En deel nooit je inloggegevens van je computer.
  • Word je gebeld vanuit het buitenland of door een onbekend nummer? Let dan extra goed op.
  • Bij twijfel altijd direct de telefoonverbinding verbreken.   
  • Geef mensen nooit toegang tot je computer.
  • Meld alle gevallen bij de politie.  

Gratis Cyber Fit Service

Cybercriminaliteit is een steeds groter wordend risico. Daarom is het zo belangrijk om de verschillende vormen van cybercrime te herkennen en te weten wat je moet doen. Belangrijk voor jou als ondernemer, maar ook voor je personeel. Wil jij leren hoe je cybercrime kunt herkennen? Univé biedt jou een jaar gratis Cyber Fit Service aan. Het is een programma waarbij je leert over verschillende cybercrimevormen. En het mooie is dat je personeel ook mee mag doen. Het programma stopt automatisch. Lees hier meer informatie over Cyber Fit Service en hoe je je aan kunt melden.

Urgent probleem? Bel Univé Cyberhulp

Het is goed om te weten dat Univé ook Cyberhulp heeft voor ondernemers. Heb je een schadeverzekering bij Univé, dan kun je gratis gebruik maken van de Cyberhelpdesk die 24/7 voor je klaarstaat. Heb je een urgent probleem? Wacht dan niet en bel de Univé Cyberhelpdesk op: 0592 74 22 22.

Deel dit bericht:

Redactie

De blogredactie van Univé deelt tips en adviezen over voorkomen en beperken. Zakelijk en particulier.