Vrije-tijd

Vuurwerk: veiligheid voorop

Vuurwerk: veiligheid voorop

In geen enkel land ter wereld is vuurwerk tijdens de jaarwisseling zo populair als in Nederland. Helaas verdwijnt het feestelijke gevoel als vuurwerk letsel veroorzaakt. En dat gebeurt ieder jaar weer.

Vuurwerkslachtoffers 2017/2018

Helaas werden er 434 slachtoffers van een vuurwerkongeval behandeld op de Spoedeisende Hulpafdeling (SEH) van de Nederlandse ziekenhuizen. Dat zijn 39 slachtoffers minder dan een jaar daarvoor, zo blijkt uit de cijfers van deze jaarwisseling.

Het grootste deel van de slachtoffers (36%) liep brandwonden op. In 27% van de gevallen was er sprake van oogletsel. Dat is beduidend minder dan vorig jaar. Vooral in de doelgroep jonger dan 15 jaar waren er minder ongelukken.

Legaal knalvuurwerk oorzaak letsel

Veel mensen denken bij vuurwerkletsel aan illegaal vuurwerk. Dat klopt niet: in 75% van de gevallen werd het letsel vorig jaar veroorzaakt door legaal vuurwerk. Knalvuurwerk was de belangrijkste boosdoener (64%). Dat is opvallend omdat er juist steeds meer siervuurwerk verkocht wordt. 

Ook opmerkelijk is het feit dat bijna 61% van de slachtoffers zelf geen vuurwerk heeft afgestoken.  Zij waren toeschouwers. Bij de jaarwisseling van 2015/2016 was dit percentage fors lager, namelijk 48% .

Tips voor het veilig afsteken van vuurwerk

De meeste ongelukken worden veroorzaakt doordat mensen het vuurwerk niet op de juiste manier afsteken. Neem daarom de volgende voorzorgsmaatregelen in acht:

  • Koop geen illegaal vuurwerk en maak vuurwerk nooit zelf. Koop alleen bij officiële verkooppunten en bewaar vuurwerk op een droge en koele plaats.
  • Trek onbrandbare kleding aan zonder capuchon. Steek vuurwerk nooit los in jas- of broekzakken.
  • Lees de gebruiksaanwijzing van te voren. In het donker is dat lastig.
  • Zorg dat siervuurwerk altijd stevig en stabiel staat. Zet pijlen altijd in een fles, half gevuld met zand. Sla voor grote vuurpijlen een pvc-buis in de grond.
  • Zet vuurwerkpotten altijd klem tussen twee stenen.
  • Steek vuurwerk aan met een aansteeklont, sigaret of sigaar. Gebruik nooit lucifers of een aansteker.
  • Steek geen vuurwerk uit de hand af.
  • Steek weigeraars (vuurwerk dat niet is afgegaan) nooit opnieuw aan.
  • Zorg dat anderen minstens zes meter afstand van het vuurwerk houden.
  • Gebruik een vuurwerkbril, ook als je alleen maar staat te kijken.

Eerste hulp bij ongelukken met vuurwerk

Ook al houd je je goed aan de regels, dan kan er toch nog iets misgaan. Bijvoorbeeld doordat iemand op straat onveilig met vuurwerk omgaat. Omdat het in de meeste gevallen om brandwonden gaat is het goed als je weet wat je in zo'n geval moet doen.

EHBO-opleider Livis geeft de volgende tips bij brandwonden:

1. Brandwonden in gezicht, hals of luchtwegen?
Laat het slachtoffer rechtop zitten en bel 112. Bij dit soort wonden kan de ademhaling namelijk bemoeilijkt worden. 
 
2. Koel andere brandwonden ongeveer 10 minuten met lauw en zacht stromend kraanwater
Heb je geen kraan met lauw water in de buurt? Dan is al het water eigenlijk welkom, want dat is beter dan helemaal niet koelen.

3. Koel alleen de wond zelf
Wanneer je grotere delen van het lichaam gaat koelen ontstaat de kans op onderkoeling. Zet alleen iemand onder de douche als deze over het hele lichaam verbrand is.

4. Raadpleeg bij twijfel over de ernst van een brandwond altijd een arts
In zo'n plotselinge stress-situatie is het moeilijkm om zelf de ernst van een brandwond in te schatten. Bel daarom de dokter als je het niet zeker weet.

5. Verbind de wond met steriel verband of een schone doek
Het is belangrijk dat de wond zo schoon mogelijk blijft. Verbind deze daarom bij voorkeur met een steriel verband. Heb je die niet in de buurt, dan is een schone theedoek ook goed. Smeer in geen geval zalfjes of balsems op de wond.

Natuurlijk hopen we dat je deze tips niet nodig hebt en geniet van een fijne en veilige jaarwisseling!

Deel dit bericht:

Redactie

De blogredactie van Univé deelt tips en adviezen over voorkomen en beperken. Zakelijk en particulier.