Wonen

Stoep sneeuwvrij maken, hoe doe je dat?

Stoep sneeuwvrij maken, hoe doe je dat?

Sinds 2007 ben je niet meer wettelijk verplicht om je eigen stoep sneeuwvrij te maken. Maar iedereen die langs je huis loopt, vindt het fijn als dat zonder slippen en uitglijden kan. Toch maar sneeuw ruimen dus. Maar wat is de handigste manier?

Hoe kun je het beste sneeuw van de stoep verwijderen?

Je kunt op verschillende manieren de sneeuw van je stoep verwijderen. Het eenvoudigst is om een sneeuwschuiver te gebruiken en de laatste vlokken weg te bezemen. Schuif de sneeuw naar de zijkant van de stoep, maar let erop dat het niet in de afvoergoot naast de stoep terechtkomt. Bij grote hoeveelheden sneeuw en ijs kan het afvoerkanaal namelijk verstopt raken. Het mooiste is als alleen het smeltwater de afvoergoot in loopt.

Sneeuw ruimen met strooizout

Soms is de sneeuw al zo aangevroren, dat je het niet helemaal weg krijgt met een sneeuwschuiver en een bezem. Dan kun je ook strooizout gebruiken, dat onder andere in de bouwmarkt of supermarkt te koop is. Haal het zout alvast in huis, zodat je bij de eerste sneeuw direct kunt ingrijpen. Haal het grootste deel van het sneeuwpak weg met een sneeuwschuiver. Je hebt dan maar weinig zout nodig voor het laatste restje. Strooi het zout gelijkmatig uit en zie hoe het direct zijn werk doet.

Strooizout vervangen door zand

Een nadeel van zout strooien is dat de ondergrond ziltig wordt. Dat heeft gevolgen voor het bodemleven en daarmee voor planten in de buurt. Ook lopen honden door het strooizout en krijgen dat binnen als ze hun poten likken. En dat is niet erg gezond. Er bestaat wel zoiets als ‘groen’ strooizout, maar dit is een stuk duurder dan gewoon strooizout. In plaats van strooizout kun je daarom ook kiezen voor zand. De sneeuw smelt dan niet, maar de grip op de ondergrond verbetert, doordat de stoep stroever wordt.

Letsel door gladde stoep

Stel dat de stoep voor je huis glad is en iemand komt daardoor zo lelijk ten val dat hij letsel oploopt. Ben je dan aansprakelijk? Niet als de gladheid is ontstaan door sneeuwval. Sneeuwruimen is immers niet meer verplicht bij wet. Anders is het als de gladheid is ontstaan door je eigen toedoen. Bijvoorbeeld doordat je kinderen zelf een ijsbaan van de stoep hebben gemaakt. Of doordat de stoep nat is geworden nadat je de auto hebt gewassen. De spekgladde stoep die dan ontstaat, kan je wel degelijk aangerekend worden.

Aansprakelijkheidsverzekering biedt uitkomst

Zonder dat het je bedoeling is, kun je schade veroorzaken bij anderen. Als je daarvoor aansprakelijk gesteld wordt, kan dat tot hoge kosten leiden. Bij Univé kun je een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten waarmee u dat risico afdekt.

Deel dit bericht:

Redactie

De blogredactie van Univé deelt tips en adviezen over voorkomen en beperken. Zakelijk en particulier.