Onderweg

Opgefrist de weg op

De Nederlandse wegen worden steeds drukker en het verkeersbeleid verandert continu. Maar liefst veertig procent van de verkeersregels is in de afgelopen vijftien jaar gewijzigd. Tijd voor een opfriscursus, vindt Veilig Verkeer Nederland.

“De VVN Opfriscursus is een mooi initiatief om iedereen op een leuke manier te betrekken bij kennis en inzicht over het verkeer”, zegt Rob Stomphorst, woordvoerder van Veilig Verkeer Nederland (VVN). “Met de online verkeerstest op vvn.nl/opfriscursus ontdekken weggebruikers in een paar minuten of hun kennis van de verkeersregels nog up-to-date is. We moedigen elke weggebruiker van harte aan om deze test te maken. Aanvullend op de online test geven we door het hele land opfriscursussen over de verkeersregels. Zowel in theorie als praktijk.” 

Weggezakte theorie 

Hoe langer het rijbewijs, hoe beter je kennis? “Dat zou je denken, maar het is precies andersom”, legt Rob uit. “Hoewel oudere automobilisten veel verkeerservaring hebben en erg oplettend zijn, hebben ze ook lang geleden hun rijbewijs gehaald. Veel verkeerstheorie is weggezakt. Bij veertigplussers valt op dat de kennis van verkeersborden en nieuwe verkeersregels slechter is dan die van jongere autorijders. Een opfrisser in het verkeer is voor een grote groep mensen helemaal geen slecht idee.” 

Veiligheid voorop 

“Verkeersveiligheid gaat niet alleen over weten wat wel en niet mag. Risicoherkenning in het verkeer is minstens zo belangrijk. Elke weggebruiker moet weten hoe hij of zij op verschillende verkeerssituaties moet anticiperen. Bellen en appen op de fiets is niet verboden, maar bijna iedereen weet dat het niet verstandig is. Bewust deelnemen aan het verkeer is essentieel om de veiligheid op de weg te waarborgen. Daar besteden we in de opfriscursus veel aandacht aan.” 

Kennisupdate voor senioren 

De VVN Opfriscursus is met name populair onder senioren. Rob: “Veel ouderen voelen zich kwetsbaar en onzeker op de weg. Dat heeft niet alleen met ouder worden te maken, maar ook met het veranderende straatbeeld: verkeerslichten verdwijnen, kruispunten worden vervangen door rotondes en buiten de bebouwde kom tref je nieuwe wegbelijning. Veel ouderen moeten wennen aan deze nieuwe maatregelen. Daarom willen ze hun kennis - en vaak ook hun rijvaardigheid - verbeteren: achter het stuur, maar ook op de (elektrische) fiets of scootmobiel.” 

Test jezelf 

Niet alleen senioren hebben profijt van de VVN Opfriscursus; de cursus is bedoeld voor álle weggebruikers. “De online verkeerstest is een laagdrempelige en eenvoudige manier om te testen of je kennis van deze tijd is. Je beantwoordt praktische vragen over de voorrangsregels, verkeerstekens en gevaarlijke verkeerssituaties, maar ook over defensief en sociaal rijgedrag. De VVN Opfriscursus is altijd actueel en wordt regelmatig ververst met nieuwe vragen. Als je de test geregeld doet, ga je opgefrist en met meer zekerheid de weg op. Een hele goede zaak!” 

In de online verkeerstest kruip je in de huid van automobilist, fietser, scootmobielgebruiker of voetganger. Elke categorie heeft een korte en een uitgebreide verkeerstest. Met de korte test weet je binnen twee minuten hoe het met je kennis is gesteld. Doe de uitgebreide test om je kennis op te vijzelen.

Doe de test

Valt de online test tegen? Bezoek dan een opfriscursus bij jou in de buurt. Veilig Verkeer Nederland organiseert theorie- én praktijktrainingen door het hele land. In de auto, op de fiets en op de scootmobiel. Een rijinstructeur geeft je na afloop deskundig advies over je rijstijl. De VVN Opfriscursus is in veel gevallen geheel gratis, dankzij subsidie van de gemeente.

Deel dit bericht:

Redactie

De blogredactie van Univé deelt tips en adviezen over voorkomen en beperken. Zakelijk en particulier.