Wonen

Ongelukje in huis? Zo los je het eenvoudig op.

Ongelukje in huis? Zo los je het op

Hup, daar veegt je kind zijn vettige handje af aan de bank. En is dat nou stift op de muur? Een ongelukje in huis is zo gebeurd en... ook zo weer opgeruimd. Met deze huis-tuin-en-keukentips uit grootmoeders tijd zijn alle vervelende vlekken in een wip verdwenen.

Viltstift

Het ene moment zit je kind zoet te tekenen óp het papier en net als je even niet oplet, drentelt hij met stift en al de woonkamer rond. Resultaat? Strepen op de bank en een pracht van een kopvoeter op de muur. Met een bus haarlak krijg je stiftvlekken op gladde en stoffen oppervlakken er zo uit. Even sprayen op de vlek en daarna met een vochtige doek afnemen. Melk zou ook helpen om stiftvlekken uit kleding en stof te krijgen. Doe wat melk op een doekje en dep daarmee op de vlek.

Vetvlekken

Water is geen optie voor vettige chipsvingervlekken op de bank, afwasmiddel wel. Dep het onverdund op de ‘verse’ vlek, laat het even intrekken en wrijf grondig met een vochtige doek. Een andere methode om vetvlekken te verwijderen, is om grijs toiletpapier op de vlek te leggen en er dan met een zo warm mogelijk strijkijzer overheen te gaan zodat het vet in het papier trekt.

Sapvlekken

En gaat er eens een beker sap over het tapijt of bankstel? Giet er dan koolzuurhoudend bronwater overheen, dep met een schone doek en weg vlek. Bruiswater helpt trouwens tegen heel veel soorten vlekken op stoffen bekleding.

Kauwgomvlekken

Kauwgomvlekken zijn het lastigst om te verwijderen. Bevriezen helpt! Hiervoor zijn speciale vriesspuitbussen te koop waarmee je de vlek kunt bevriezen om de kauwgom er daarna gemakkelijk af te kunnen krabben. Lukt het je niet om de kauwgom eraf te krijgen, schakel dan een professionele reiniger in.

Aansprakelijkheid

Je kind kan natuurlijk ook op de designbank van je zus ranja naast zijn mond gieten of per ongeluk een glas rode wijn omstoten over het nieuwe tapijt van je vriendin. Ongelukjes kunnen altijd gebeuren en daarom is het slim om een goede aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering biedt uitkomst als jij of je kind per ongeluk schade bij een ander veroorzaakt en je hiervoor aansprakelijk bent. Schade aan derden dus.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Ouders van nu.

Deel dit bericht:

Redactie

De blogredactie van Univé deelt tips en adviezen over voorkomen en beperken. Zakelijk en particulier.