Vervoer

Als de olieprijs daalt ben je dan ook goedkoper uit aan de pomp?

Olieprijs daalt. Goedkoper uit aan de pomp?

De olieprijs daalt al sinds een jaar. Van olie maken ze benzine, dus zijn we ook wat goedkoper uit aan de pomp. Maar hoe wordt die prijs eigenlijk bepaald? En blijft de daling doorzetten?

Het is allemaal een kwestie van vraag en aanbod. De Verenigde Staten zijn sinds enige tijd volop schalie-olie aan het winnen. En er zijn nieuwe technieken ontwikkeld om olie gemakkelijker uit de grond te halen. Olieproducerende en exporterende landen zouden minder olie kunnen aanbieden, maar maakten eind november bekend dat niet van plan te zijn. Daardoor is het olieaanbod wereldwijd flink gestegen. En hoe meer aanbod, hoe lager de prijs.

Minder vraag naar olie

Tegelijk daalt de vraag naar olie omdat de wereldeconomie achterblijft. Vooral in de eurozone is de economische groei maar klein. Bedrijven en consumenten gebruiken daardoor minder brandstof. Ook betere energie-efficiënte technieken zoals elektrische auto's en ledlampen, laten de vraag naar olie dalen. En hoe lager de vraag, hoe lager de prijs. Een hoog aanbod én een lage vraag leiden tot een flink lagere olieprijs. De verwachting is dat die prijs voorlopig laag blijft en misschien nog wat verder daalt.

Benzineprijs ook omlaag

Dalende olieprijzen, dus ook dalende benzineprijzen zou je denken. Inderdaad: de benzineprijs ligt op het laagste niveau in drie jaar. Maar de prijsdaling is minder hoog dan je op basis van de olieprijzen zou verwachten. Hoe kan dat? In de eerste plaats wordt olie verhandeld in dollars. En de dollar is de laatste periode gestegen ten opzichte van de euro. Met een euro kun je dus minder olie kopen dan voorheen. Het voordeel van de prijsdaling gaat zo weer voor een deel verloren. Belangrijker nog is dat 60 procent van de benzineprijs bestaat uit belastingen (accijns en btw). Daardoor blijft de prijs relatief hoog.

Goedkoper vliegen?

Als benzine goedkoper wordt, dan geldt dat ook ook kerosine, de brandstof voor vliegtuigen. Goedkoper vliegen dus? Helaas niet. Luchtvaartmaatschappijen betalen hun brandstof ongeveer een jaar vooruit om minder afhankelijk te zijn van prijsschommelingen. De prijzen van vliegtickets zullen daarom pas over een half jaar dalen.

Deel dit bericht:

Redactie

De blogredactie van Univé deelt tips en adviezen over voorkomen en beperken. Zakelijk en particulier.