Wonen

Help, noodweer op komst! Wat nu?

Fietser in regen - noodweer wat te doen

Je hebt het vast al zo vaak meegemaakt. Als het een tijdje bloedheet is in Nederland, volgt er aan het eind van die periode een uitbraak van noodweer. Hevige onweersbuien, extreme regenval of vernietigende hagelbuien: we krijgen er helaas steeds meer mee te maken. Maar hoe let je daarbij op de veiligheid?

Wat kun je doen bij onweer?

Waar je je ook bevindt, je zit natuurlijk nooit te wachten op een enorme onweersbui. Wist je dat er volgens het KNMI jaarlijks gemiddeld 1 tot 2 bliksemdoden in Nederland vallen?

Natuurlijk denk je nu dat de kans dat jij die pechvogel bent erg klein is. Maar het is toch wel handig om te weten wat je het beste kunt doen als er onweer dreigt los te barsten. Het maakt daarbij nogal uit waar je bent op het moment dat het gaat onweren.

Onweer als je buiten bent

Ben je buitenshuis? Blijf dan in elk geval uit de buurt van hoge punten. En zorg er ook voor dat je zelf niet het hoogste punt bent. Sta je op een open veld, bijvoorbeeld tijdens een festival of als je op vakantie bent? Ga dan ineengedoken op je hurken zitten, met je voeten zo dicht mogelijk tegen elkaar aan. Ga nooit liggen en denk ook zeker niet dat je onder een boom veilig bent!

Onweer als je binnen bent

Als het onweert, ben je in principe binnen het veiligst. Het gebruiken van elektrische apparaten zorgt er echt niet voor dat de kans op een blikseminslag groter wordt. Wel kunnen ze beschadigen als de bliksem inslaat. Dus misschien is het slim om de stekkers van waardevolle apparaten toch even te verwijderen.

Veel mensen vragen zich af of je ook veilig kunt douchen met onweer. De stroom van bliksem gaat namelijk altijd naar zaken die stroom het beste geleiden, waaronder ook drinkwater. Douchen tijdens onweer is dus af te raden. Al blijft de kans om geraakt te worden erg klein.

Gladde wegen bij noodweer

Gaat het regenen na een lange en droge periode? Kijk dan ook goed uit als je de weg op gaat met de auto. De wegen kunnen als het gaat regenen namelijk ineens spekglad worden. Die gladheid wordt veroorzaakt door druppels olie, minieme rubberdeeltjes en andere (vloei)stoffen die van auto’s zijn gevallen, in combinatie met stof.

Bij een plotselinge regenbui komen de olie, rubberdeeltjes en het stof ineens los. Met als gevolg een super gladde laag op het wegdek.

Overigens kan het beter hozen dan dat er maar een beetje regen valt na een lange droge periode. Want vooral bij lichte regen blijft de laag op het wegdek liggen.

Hevige regen: check de dakgoot!

Door de hitte en de droogte is het op sommige plekken al echt een beetje herfst geworden. Kale bomen doemen op en de bladeren belanden op straat en op de daken. Het is daarom belangrijk om nu al goed je dakgoten te checken.

Als je de bladeren niet regelmatig verwijdert, raken de goten verstopt en lopen ze over. Gebeurt dat aan de binnenkant van de goot, dan ontstaat er wellicht schade in je woning. En dat wil je natuurlijk te allen tijde voorkomen.

Ben je niet zo’n controleur of wil je meer zekerheid? Schaf dan bladvangers voor in je dakgoot aan.

Storm en wind: denk aan de tuinmeubelen en de zonwering

Misschien een beetje een open deur, maar haal ook op tijd je tuinmeubelen naar binnen als er slecht weer op komst is. Of zet ze in elk geval vast. Wacht niet tot het laatste moment als de voorspellingen slecht zijn.

Tuintafels en tuinstoelen kunnen door de tuin gaan waaien en schade toebrengen aan je planten. Of aan je woning als de meubels onverhoopt tegen (of door) het raam vliegen. Haal ook je zonwering naar binnen bij hevige wind. Want ook die kan beschadigd raken of beschadigingen aan je woning veroorzaken.

Toch kan het altijd misgaan

Is er toch schade als gevolg van het noodweer ontstaan? Zorg er dan voor dat je in elk geval goed verzekerd bent. Dat kan bijvoorbeeld met een voor jouw situatie passende opstalverzekering.

Deel dit bericht:

Redactie

De blogredactie van Univé deelt tips en adviezen over voorkomen en beperken. Zakelijk en particulier.