Zorg

Lockdown babyboom of niet?

Het is een mythe die al decennia oud is: een stroomstoring zou zorgen voor een babyboom negen maanden later. Veel activiteiten vallen immers weg als er geen stroom is. De tv doet het niet meer, de smartphone is na een tijdje leeg en ook een boek lezen zit er niet in. Partners zoeken dus elkaars gezelschap op en dat leidt tot meer geboortes negen maanden later.

Uit de geboortecijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat een stroomstoring inderdaad weleens een babyboom tot gevolg kan hebben. Bij veertig procent van de stroomstoringen is na negen maanden een geboortegolf te zien, terwijl dat na maanden zonder stroomstoring maar in veertien procent van de gevallen zo is. 

Met de lockdown van maart kwamen we in een soort wekenlange stroomstoring terecht. De tv deed het nog wel en een boek lezen kon ook nog, maar uitstapjes buiten de deur zaten er niet meer in. Zou de lockdown dan ook voor een babyboom zorgen? Als dat zo is, zouden we vanaf ongeveer begin januari een toename in het aantal geboortes moeten gaan zien. 

Babyboom in Den Haag  

In Den Haag is dat in ieder geval wel het geval. De verloskundigen bij Verloskundige Zorg Haaglanden (VZH) hebben nu al meer zwangere vrouwen begeleid dan normaal in een heel jaar. Toch lijkt het tot nu toe een lokaal fenomeen te zijn. De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) ziet geen landelijke trend: “We hebben een steekproef gedaan in het land, maar er is geen peil op te trekken. De ene praktijk meldt meer zwangeren, de andere juist niet.” Kortom: we moeten nog een paar maanden geduld hebben om te zien of er sprake is van een babyboom door de lockdown. 

Onbezorgd zwanger 

Babyboom of niet, het is een gekke tijd voor wie een kindje verwacht. Gelukkig kunnen veel zwangerschapscursussen tot nu toe gewoon doorgaan en mogen partners op de meeste plekken mee naar controles en echo’s. Bij Univé helpen we je graag om zo onbezorgd mogelijk zwanger te zijn. Vanuit onze aanvullende verzekeringen kun je dan ook een vergoeding krijgen voor zwangerschapscursussen én krijg je een gratis kraampakket.  

Zorgverzekering 2021 

Verwacht je in 2021 een kindje? Dan kun je vanaf 12 november zorgen dat je zorgverzekering hierop afgestemd is, met een vergoeding voor bijvoorbeeld zwangerschapscursussen en een bevalling in het ziekenhuis zonder medische indicatie. Wil je wat hulp bij je keuze? Via de ZorgCheck krijg je online een advies of maak direct een (online of telefonische) afspraak met de Univé-adviseur.

 Direct je premie berekenen kan natuurlijk ook.

Bereken mijn premie

Deel dit bericht:

Redactie

De blogredactie van Univé deelt tips en adviezen over voorkomen en beperken. Zakelijk en particulier.