Wonen

Lekkage aan het plafond. Wat nu?

Lekkage aan het plafond. Wat nu?

Help, er hangen druppels aan het plafond! Het lekt! Wat is er aan de hand? Als schadecorrespondent horen wij het bijna dagelijks. De eerste vraag die wij dan stellen is: ‘Wat zit er boven en in dat plafond?’

Meestal weet u wel wat erboven zit. Wat erin zit, is vaak lastiger te beantwoorden. Laten wij dan maar beginnen met het makkelijkste. Wat zit erboven? Het dak? Dan worden de druppels vast veroorzaakt door neerslag. In de meeste gevallen is het echter de douche die zich boven de lekkage bevindt...

Wat lekt er in de douche?

In ongeveer de helft van de gevallen, lekken douches door plafonds heen doordat de kitnaden niet (meer) waterdicht zijn. Vervelend, want in zo’n geval is de schade niet verzekerd. Kitnaden moet je namelijk regelmatig controleren op waterdichtheid. Het wordt anders als u last heeft van een aan- of afvoerleiding die stuk is. Tijd voor een testje:

  1. Vallen de druppels constant naar beneden?
    Waarschijnlijk is dan de aanvoerleiding stuk.
  2. Hangen de druppels er alleen als er iemand net heeft gedoucht?
    Dan kan het een kapotte afvoerleiding zijn of lekkende kitnaden. Draai nu de douchekop los van de slang en laat met de slang veel water rechtstreeks door de afvoer stromen. Wordt het druppelen erger? Dan is de afvoerleiding stuk. Wordt de lekkage níet erger? Dan zijn het lekkende kitnaden.

Wat te doen bij een kapotte aanvoer- of afvoerleiding?

Als de aanvoerleiding stuk is, draait u meteen de hoofdkraan dicht en belt u uw verzekeraar. In overleg met de verzekeraar schakelt u een installateur in, die een noodvoorziening kan treffen. De schade is verzekerd! Dit geldt voor het opsporen, de reparatie van de leiding, als de gevolgschade (het schilderen van het plafond). Apparaten zoals een bad, douchebak of wc-waterreservoir zijn niet verzekerd.

Wat de doen bij lekkende kitnaden?

Kitnaden kunt u zelf (laten) dichten. Houd er rekening mee dat u ze ongeveer elke twee jaar weer moeten bijwerken. Ziet u veel zwarte vlekjes (schimmel), dan is de kans op lekkage aanwezig. Controleer dus regelmatig. Ook als u in een huurwoning zit! Kitnaden vallen namelijk onder klein onderhoud.

Kortom, houd het droog!

 

Deel dit bericht:

Erik Dokter

Erik Dokter is manager Verzekeringsbedrijf bij Univé. Al sinds 1988 richt hij zich op diverse schadeverzekeringen. Als acceptant, maar zeker ook als schaderegelaar ziet hij regelmatig de gevolgen van storm- en waterschades. Vanuit die ervaring zet Erik preventie graag op ieders agenda.