Ga naar inhoud

5 januari 2022Wonen

Lekkage aan het plafond: de oorzaak achterhalen

Er hangen druppels aan het plafond! Het lekt, zoveel is zeker, maar wat is er aan de hand? Als het gaat om een plafond waar een doucheruimte boven zit, dan is een lekkende douche meestal de oorzaak van de lekkage aan het plafond.

In ongeveer de helft van de gevallen lekken douches door plafonds heen, doordat de kitnaden niet (meer) waterdicht zijn. Vervelend, want in zo’n geval is de schade niet verzekerd. Dit wordt namelijk gezien als achterstallig onderhoud. Kitnaden moet je daarom regelmatig controleren op waterdichtheid. Het wordt anders als je last hebt van een aan- of afvoerleiding die stuk is.

Een lekkage aan je plafond opsporen

  1. Vallen de druppels constant naar beneden? Waarschijnlijk is dan de aanvoerleiding stuk.
  2. Hangen de druppels er alleen als er iemand net heeft gedoucht? Dan kan het een kapotte afvoerleiding zijn óf lekkende kitnaden.
  3. Draai de douchekop los van de slang en laat met de slang veel water rechtstreeks door de afvoer stromen. Heb je geen douchekop die je los kunt maken? Gooi dan een flinke emmer water door de afvoer. Wordt het druppelen erger? Dan is de afvoerleiding de meest waarschijnlijke boosdoener. Wordt de lekkage aan het plafond níet erger? Dan ligt het meer voor de hand dat de kitnaden aan vervanging toe zijn.

Wat te doen bij een kapotte aanvoer- of afvoerleiding?

Als de aanvoerleiding stuk blijkt, dan draai je de hoofdkraan dicht en bel je je verzekeraar. Bij een mogelijk kapotte afvoerleiding hoeft de hoofdkraan niet dicht, maar is het wel aan te raden om de douche niet meer te gebruiken. In overleg met de verzekeraar schakel je een installateur in. Die kan een noodvoorziening treffen. Lekkageschade aan het plafond door een kapotte leiding is verzekerd. Dit geldt voor het opsporen en repareren van de leiding en eventuele gevolgschade (zoals schilderwerk).

Wat de doen bij lekkende kitnaden?

Zijn het de voegen in de douche die lekken? Kitnaden kun je vervangen. Houd er rekening mee dat kitranden iedere paar jaar vervangen moeten worden. Zie je zwarte vlekjes, dan duidt dat op schimmel en dan is de kans groot dat de voegen niet meer waterdicht zijn. Douche je in een douchbak, kijk dan wat er gebeurt met de kitnaden als je er met je volle gewicht in de bak gaat staan. Ontstaat er dan ruimte? Dan is het tijd voor een nieuwe kitlaag of een andere oplossing.

Hoe herstel je een lekkage aan het plafond die veroorzaakt wordt door lekkende kitnaden?

Kitten is vakwerk. Heb je weinig ervaring en kun je het je veroorloven, dan is ons advies: huur een vakman in. Liefst een die garantie geeft. Zelf doen kán ook, maar zorg dan voor degelijk en goed waterdicht materiaal en verdiep je door middel van filmpjes op internet in de materie en ga zorgvuldig te werk. Secuur werken en lang drogen zijn bij kitten cruciaal.

Heb je last van lekkende kitnaden in een huurwoning?

Woon je in een huurhuis en heb je last van (dreigende) lekkage aan je plafond die wordt veroorzaakt doordat de voegen van je doucheruimte niet meer waterdicht zijn, dan kun je natuurlijk altijd overleggen met de huisbaas. De kans is echter groot dat hij zegt dat kitnaden tijdig vervangen onder klein onderhoud valt en je dit dus zelf moet oplossen.

Een woonverzekering die je uit de brand helpt bij waterschade, is goud waard. Het is daarom goed om eens te kijken wat er wel en niet is verzekerd (link opent pdf) bij jouw woonverzekering.

Deel dit bericht