Wonen

Laat inbrekers je vakantie niet verpesten

Laat inbrekers je vakantie niet verpesten

De zomer is populair bij inbrekers. Logisch, want een flink deel van Nederland is dan met vakantie. En wie wel thuis is, laat ramen en deuren gemakkelijker open staan vanwege het mooie weer. Gelukkig kun je veel doen om inbrekers buiten de deur te houden.

Het aantal geregistreerde woninginbraken in Nederland daalt gelukkig al een aantal jaren op rij. In 2012 registreerde het CBS nog 91.000 inbraken, in 2017 is dat gedaald tot minder dan 50.000.

De daling is voor een deel toe te schrijven aan voorlichting van de politie, maar ook aan de opkomst van WhatsAppgroepen. Hierin geven buurtbewoners verdachte situaties aan elkaar en aan de politie door.

Toch is een inbraak nooit helemaal te voorkomen. Ook zijn er regionale verschillen: in sommige gemeenten zijn de inbraakcijfers juist gestegen. Hoe vaak er in jouw buurt is ingebroken bekijk je op de misdaadmeter van het Algemeen Dagblad.

Inbraak tijdens de vakantie

Naast regionale verschillen valt ook op dat inbrekers tijdens bepaalde periodes actiever zijn dan andere. De feestdagen aan het einde van het jaar zijn populair, maar ook de zomervakantie.

Niets is vervelender dan op je vakantieadres een berichtje te krijgen van de buren of de politie dat er thuis is ingebroken. Zorg er daarom voor dat inbrekers jouw woning overslaan als zij op zoek zijn naar buit. De volgende tips helpen je daarbij.

1. Laat niet weten dat je weg bent

Het lijkt misschien leuk om de vakantievoorpret te delen met je vrienden op Facebook. Of om leuke vakantiekiekjes op Instagram te plaatsen. Toch is het verstandiger niet op de sociale media te melden wanneer je weg bent. Inbrekers kunnen op zoek gaan naar deze informatie en er zo achter komen dat je niet thuis bent

2. Zorg voor goede sloten

Hoe langer het duurt om binnen te komen, hoe sneller de inbreker het opgeeft. Sloten op ramen en deuren die voldoen aan de 3-minuten inbraakwerendheidsnorm verkleinen de kans op inbraak dan ook aanmerkelijk. Kies voor gecertificeerd hang- en sluitwerk dat voorzien is van het SKG-keurmerk.

3. Denk aan de eerste verdieping

Goede sloten horen niet alleen aan voor- en achterdeur, maar ook op ramen en balkondeuren van de eerste verdieping. Voorkom bovendien dat inbrekers de eerste verdieping kunnen bereiken. Berg daarom ladders, vuilnisbakken en andere klimmogelijkheden op.

4. Zet inbrekers in de spotlight 

Gezien worden is het grootste risico voor inbrekers. Goed werkende buitenverlichting schrikt hen dan ook af. Bedenk dat inbrekers het liefst aan de achterkant van de woning binnenkomen. Ook daar moet dus verlichting aanwezig zijn. Houd de struiken bovendien kort zodat je woning voor buren en voorbijgangers goed te zien is.

5. Berg kostbare spullen op

Inbrekers houden het meest van spullen die eenvoudig mee te nemen zijn, zoals sieraden, telefoons, tablets en contant geld. Berg deze zaken goed op, leg ze zeker niet in het zicht en bewaar geen contant geld in huis.

Kostbare sieraden zijn het veiligst in een kluis. En als je een back-up maakt van belangrijke gegevens die bijvoorbeeld op je laptop staan, heb je tenminste altijd nog een kopie.

6. Buren op de uitkijk 

Vraag de buren een oogje in het zeil te houden en 112 te bellen als zij iets verdachts zien of horen. En misschien is er een BuurtWhatsapp die buurtbewoners aanspoort verdachte situaties in de gaten te houden.

7. Leg kenmerken vast

Fotografeer je waardevolle spullen en noteer de serienummers ervan. Als je eigendommen door de politie gevonden worden, kun je gemakkelijk als rechtmatige eigenaar worden aangewezen.

8. Zorg voor een bewoonde indruk

Met een paar eenvoudige maatregelen zorg je ervoor dat je huis er bewoond uitziet tijdens je vakantie:

  • Laat de lampen 's avonds aangaan met behulp van een tijdschakelaar
  • Laat wat kopjes op de tafel staan en laat een kledingstuk rondslingeren
  • Vraag buren om af en toe hun auto op je oprit te zetten
  • Vraag iemand om regelmatig de post te ruimen 
  • Laat de planten in de vensterbank staan

Wat als er toch ingebroken wordt?

Is er ondanks je voorzorgsmaatregelen toch ingebroken? Dan biedt je inboedelverzekering uitkomst. Nadat je de inbraak gemeld hebt komt er een schade-expert bij je langs om de schade vast te stellen.

Van kostbare spullen wordt gevraagd om aan te tonen dat deze in je bezit waren en welke waarde deze hadden. Bewaar daarom de aankoopbonnen van waardevolle goederen.

Heb je de aankoop afgerekend door te pinnen of met internetbankieren? Dan kan een bankafschrift ook dienen als bewijsmateriaal. Doe verder altijd aangifte bij de politie. Je verzekeraar wil graag een kopie van het aangiftebewijs.

Kostbaarhedenverzekering voor dure spullen

Voor kostbare spullen, zoals sieraden, antiek en kunst is de dekking van een inboedelverzekering niet altijd hoog genoeg. Je kunt je verzekering dan uitbreiden met een kostbaarhedenverzekering.

Om de exacte waarde te kunnen verzekeren, zul je specifieke kostbaarheden wel moeten laten taxeren. Ook kan een verzekeraar je vragen extra maatregelen te treffen om diefstal te voorkomen.

Deel dit bericht:

Redactie

De blogredactie van Univé deelt tips en adviezen over voorkomen en beperken. Zakelijk en particulier.