Wonen

Zo voorkom je koolmonoxidevergiftiging

Vervangen batterij rook en koolmonoxidemelder

Je moet er niet aan denken dat je wordt overvallen door giftig gas in je eigen huis. Wil je weten hoe je koolmonoxidevergiftiging voorkomt? Een goed geplaatste koolmonoxidemelder kan je leven redden. Lees verder over wat koolmonoxide is en hoe je melders op de juiste manier plaatst.

Wat is koolmonoxide?

Koolmonoxide, ook wel koolstofmonoxide, is een giftig gas. Het is moeilijk te detecteren, want het is kleurloos, smaakloos en reukloos. De scheikundige aanduiding voor koolmonoxide is trouwens CO.

Slecht functionerend of onderhouden apparaat

Bij onvolledige verbranding in je open haard, gaskachel of cv komt er koolmonoxide vrij. Er komt in dat geval te weinig zuurstof bij de verbranding van brandstoffen zoals gas, olie, hout en benzine.

Als onderdeel van een warme gasmix stijgt de CO tot het gas afkoelt. Dit is precies andersom als bij CO2, dat zwaarder is dan lucht en juist zakt.

Als je open haard, cv, geiser of gaskachel slecht functioneert of niet goed onderhouden is, kan koolmonoxide ontstaan.

Zo merk je dat je een koolmonoxidevergiftiging hebt

Als je te veel koolmonoxide binnen krijgt kun je last krijgen van verschillende dingen, soms tegelijk. De symptomen van een CO-vergiftiging zijn lichte hoofdpijn, misselijkheid, overgeven, slaperigheid, verwarring, vermoeidheid en een versnelde hartslag.

Ventileren en alarmeren

Vermoed je dat je een koolmonoxidevergiftiging hebt? Zet dan eerst alle ramen en deuren zo ver mogelijk open, zodat je goed ventileert en het giftige gas weg kan.

Waarschuw daarna je huisgenoten en ga zo snel mogelijk met zijn allen naar buiten. 
Bel vervolgens 112 en volg de aanwijzingen van de hulpdienst op. Raadpleeg ook zeker een huisarts na een vergiftiging.

Hoe voorkom je koolmonoxidevergiftiging?

Net zoals je brandschade kunt beperken, kun je ook het risico op koolmonoxidevergiftiging flink verlagen. Deze tips helpen je daarbij:

  • Heb je een schoorsteen omdat je een kachel hebt? Laat die dan minimaal één keer per jaar vegen.
  • Laat je geiser, gaskachel of cv-installatie elk jaar controleren door een erkend installateur.
  • Zorg dat je continu voldoende ventileert in je huis, dus 24/7.
  • Plaats koolmonoxidemelders in huis, vooral in kleinere kamers of plekken waar de ventilatie slecht is.

Hang op de juiste plaatsen koolmonoxidemelders op

De brandweer adviseert over het plaatsen van CO-melders het volgende:

In een ruimte met een gastoestel – een mogelijke bron van koolmonoxide – plaats je de melders aan het plafond. Doe dit op een horizontale afstand tussen 1 en 3 meter van de CO-bron. Let wel op dat de melders minimaal 30 centimeter van omliggende muren af zitten. Plaats ze ook niet naast aanwezige luchtinlaten of -uitlaten.

In een ruimte zonder een gastoestel plaats je de koolmonoxidemelders altijd op ademhoogte. Dat is in de slaapkamers dus op slaaphoogte en in andere kamers op zit- of loophoogte. Let erop dat je ze niet achter objecten plaatst, zoals gordijnen en kasten.

Natuurlijk kan het altijd gebeuren dat je toch schade oploopt. Dan is het goed om je opstalverzekering en inboedelverzekering goed geregeld te hebben bij Univé.

Deel dit bericht:

Redactie

De blogredactie van Univé deelt tips en adviezen over voorkomen en beperken. Zakelijk en particulier.