Wonen

"Iedereen wordt blij van zo’n dak vol zonnepanelen"

De melkstal werd een melkrobot. Het aantal koeien werd eerst minder, toen weer meer. En het asbestdak werd een hagelnieuw dak vol zonnepanelen. Het boerenbedrijf is altijd in beweging, weet boer Bart van Schaijk. Hij doet mee aan het project Energie van de Boer.

Hoe jong hij precies was, weet hij niet meer. Maar dat hij als kind al zeker wist dat hij boer wilde worden, dat herinnert Bart van Schaijk zich nog goed. Hij groeide op op het melkveebedrijf van zijn ouders in het Brabantse Berghem. En ja, het werd heus van hem verwacht dat hij meehielp, maar Bart deed het graag. “De boerderij, dat was van kleins af aan al mijn ding. Ik was altijd in of rond de stal te vinden. Dat ik het bedrijf wilde voortzetten, verbaasde niemand.” Dat gebeurde uiteindelijk in twee stappen: eerst vormden vader en zoon samen een maatschap. Bart leerde van zijn vader de fijne kneepjes van het veehoudersvak, waarna hij de boerderij in 2001 volledig overnam. Vriendin Annemiek trok bij hem in en samen kregen ze twee zoons: de nu 22-jarige Juul en zijn nu 19-jarige broer Jens.

 

 

 

 

Vrijheid

Als boer zit je nooit stil, dat weet Bart maar al te goed. En niet alleen omdat er altijd wat te doen is. Ook omdat de veranderingen in de agrarische sector elkaar snel opvolgen. “De grootste verandering was voor ons de aanschaf van de melkrobots. Dat is nu 13 jaar geleden. Dankzij de robots hebben we veel meer vrijheid in onze dagelijkse bezigheden. Voor die tijd moesten we altijd rekening houden met het melken. Nu doet de robot dat voor ons. Dat voelt nog steeds als een luxe, zelfs na 13 jaar!” De Berghemse boer vertelt ook over veranderingen in wetgeving, waardoor hij het aantal dieren op zijn bedrijf moest terugbrengen. “We hebben toen zo’n 20 stuks jongvee elders ondergebracht. Inmiddels is de wet weer veranderd, en zijn ze weer terug op de boerderij. Als boer moet je continu meebewegen met veranderingen. Je wordt er vanzelf creatief van”, lacht hij.  

Vleespakketten en softijs

Gelukkig is de familie Van Schaijk niet wars van een verandering of experiment op z’n tijd. Enige tijd geleden werd bijvoorbeeld gestart met de verkoop van vleespakketten met vlees van eigen koeien. En onlangs nog investeerde de familie in een softijsmachine: “Voorbijgangers kunnen straks een lekker ijsje kopen, gemaakt van onze eigen melk.” Bovendien krijgt Bart op de boerderij hulp uit bijzondere hoek. “We werken met ex-verslaafden. Eén van hen woont in een woonunit die hier op het erf staat. De andere drie komen hier elke dag naartoe. Het werken op de boerderij helpt hen bij de terugkeer in de maatschappij. Tegelijkertijd helpen ze ons, want we kunnen hier altijd wel wat extra handjes gebruiken. Mooi toch, als dat zo kan?”

Energie van de Boer

Nog zo’n nieuwigheidje: in 2021 werd het asbestdak van de oude ligboxstal vervangen door een hagelnieuw dak vol zonnepanelen: het zijn er maar liefst 510. Bart deed mee aan het Univé-project Energie van de Boer. “Op de oude ligboxstal en de oude schuur lag nog asbest. Daar moesten we over niet al te lange tijd iets mee, dat wisten we wel.” Dat plan kwam in een stroomversnelling toen de Van Schaijks in 2020 werden benaderd door Univé. “Zij zouden kosteloos ons dak vervangen en er zonnepanelen op leggen. De energie die de panelen opwekken, wordt teruggeleverd aan het stroomnet, zodat leden van Univé in deze regio gebruik kunnen maken van duurzame energie.” 

Toekomstbestendig bedrijf

Bart merkt dat de grote hoeveelheid zonnepanelen de aandacht trekt. “Ik zie best vaak dat mensen even blijven staan, of dat ze naar het dak wijzen. Zo’n dak vol panelen maakt iedereen blij, zo lijkt het.” Zelf is hij ook tevreden over de samenwerking met Univé. “Ik heb er eigenlijk nauwelijks werk van gehad, en heb toch een prachtig nieuw dak. Daar kun je alleen maar blij mee zijn.” Veel tijd om erbij stil te staan heeft de boer niet: hij is alweer bezig met de volgende verandering. “We gaan de stalvloer vervangen door een emissiearme vloer. Dat is nodig om het bedrijf toekomstbestendig te maken.” 

Ruimte om te experimenteren

Want de toekomst van het bedrijf, die zit wel goed. Zoon Juul is vastbesloten de boerderij over te nemen. “Hij zit al met mij in de VOF”, laat Bart weten. “Naast het werk op de boerderij werkt hij als monteur en installateur van melkrobots. Een mooie combi, want doordat hij voor zijn werk op veel boerderijen komt, doet hij regelmatig ideeën op. Dan belt hij me op: ‘Papa, ik heb iets gezien, zullen we dat ook aanschaffen?’ Ik geef hem graag de ruimte om iets te proberen. Zo leert hij het beste wat wel en niet werkt. Ach, en zo blijven we bezig. Op de boerderij is er één ding wat zeker is, en dat is dat alles continu verandert.”

Energie van de Boer

Met Energie van de Boer maakt Univé daken van boerderijen asbestvrij en voorziet deze van zonnepanelen. De duurzame energie die zo wordt opgewekt, wordt geleverd aan Univé-leden in de streek. Dat noemen we Duurzame Zekerheid. 

Deel dit bericht:

Redactie

De blogredactie van Univé deelt tips en adviezen over voorkomen en beperken. Zakelijk en particulier.