Wonen

Huis verhuren of ruilen in de vakantie

Huis verhuren of ruilen in de vakantie

Je huis aanbieden als vakantieverblijf, bijvoorbeeld via Airbnb. Of in de vakantie ruilen van woning. Steeds meer mensen zien daar iets in. Maar mag je zomaar je woning verhuren of ruilen? En zijn je inboedel en je woonhuis dan wel goed verzekerd? Onze Univé-adviseur geeft antwoord.

Airbnb – een platform voor tijdelijke verhuur van woonruimte door particulieren aan particulieren – wordt steeds populairder. Volgens een onderzoek van Gfk overweegt 10% van de Nederlanders zijn woning aan te bieden via Airbnb.

Je huis als vakantieverblijf

In plaats van het huis te verhuren via Airbnb of bijvoorbeeld Waytostay, kun je ook aan woningruil doen. Gezinnen wisselen dan een tijdje van woonhuis en zorgen zo elk voor een voordelig vakantieverblijf. Het past allemaal bij de trend waarin particulieren onderling aan elkaar diensten of producten uitlenen of verhuren. Veel mensen staan positief tegenover deze zogenaamde deelmaatschappij. Toch is het goed even stil te staan bij de risico’s.

Je woning verhuren of ruilen

Mag je altijd je woning tijdelijk verhuren? Als het je eigen koophuis is, kan er in de hypotheekvoorwaarden staan dat de woning niet verhuurd mag worden. Het kan zelfs zo zijn dat je de woning niet aan derden beschikbaar mag stellen. In dat geval is ook woningruil met gesloten beurzen, dus zonder daarvoor geld te vragen, niet mogelijk. Staat er in de voorwaarden niets over verhuur of beschikbaarstelling aan derden, dan is er geen belemmering voor verhuur of ruil.

Woningruil of onderverhuren huurhuis

Anders is dat als je een woning huurt. Als je een sociale huurwoning hebt, mag je die niet als vakantieverblijf aanbieden. Het is namelijk verboden een dergelijke woning bedrijfsmatig te verhuren. Je riskeert een boete en kunt zelfs het huis uitgezet worden. Wil je voor een vakantie je sociale huurwoning ruilen met iemand anders? Overleg dan met de woningcorporatie of woningeigenaar of dat mag. Wanneer je in de particuliere sector huurt, mag je de woning tijdelijk onderverhuren of ruilen als je daarvoor toestemming hebt van de woningeigenaar.

Toeristenbelasting en tijdelijke woningverhuur

Als je je huis (tijdelijk) verhuurt dan krijg je in veel gemeenten te maken met toeristenbelasting. Op de website van je eigen gemeente kun je zien of je ook toeristenbelasting moet afdragen én hoe hoog deze belasting is. Verhuur je je woning in Amsterdam via Airbnb? Sinds februari 2015 brengt de verhuursite automatisch 5% toeristenbelasting voor de gemeente Amsterdam in rekening bij Amsterdammers die hun huis via Airbnb verhuren. Ook moet je je vanaf 1 oktober 2017 registeren bij de gemeente. Wie dat niet doet, riskeert een boete die kan oplopen tot 20.500 euro.

Opstal, inboedel en kostbaarheden

Belangrijk om te weten: als je je huis (tijdelijk) verhuurt of ruilt, kan dat gevolgen hebben voor je inboedelverzekering, opstalverzekering en eventueel je kostbaarhedenverzekering. Erik Dokter, manager verzekeringsbedrijf bij Univé legt uit hoe dat zit: 'In principe gelden deze verzekeringen alleen voor de woning en de inboedel die privé gebruikt worden. Op het moment dat iemand zijn woning verhuurt of ruilt, is daarvan geen sprake. Dan worden je eigendommen door anderen gebruikt en daarmee verandert de kans op schade.'

Update juni 2018:
Sinds 1 juni 2018 zijn de dekkingen van de inboedel- en opstalverzekering van Univé uitgebreid. Schade door brand, storm, inbraak en diefstal is nu ook bij verhuur verzekerd. Bij verhuur aan eerste- of tweedegraads familie gelden zelfs helemaal geen beperkingen meer.

Verhuur of woningruil melden

En als de kans op schade verandert, wil de verzekeraar dat weten. Meld het daarom altijd  als je woning en inboedel een tijd niet privé gebruikt worden. Ook als het je eigen woning is. 'Soms wordt de woonverzekering dan stopgezet', vertelt Dokter. 'Maar in veel gevallen wordt de verzekering aangepast. De verzekeraar vraagt dan een iets hogere premie of beperkt de dekking enigszins.' Melden is echt belangrijk. Als je de verhuur of ruil niet gemeld hebt, kan het zijn dat je bij schade slechts een gedeeltelijke of helemaal geen vergoeding krijgt.

Aansprakelijkheid en rechtsbijstand bij woningverhuur

Het tijdelijk ruilen of verhuren van je woning (als de woning in eigendom is)  heeft ook gevolgen voor je aansprakelijkheidsverzekering (AVP) en de rechtsbijstandverzekering.

  • Doe je aan woningruil met gesloten beurzen met een andere particulier voor een vakantie? Dan is schade aan je woning door derden gedekt via de AVP en de rechtsbijstandverzekering.
  • Heb je een (recreatie)woning voor de verhuur die je ook zelf gebruikt? Dan is dat in veel gevallen verzekerd via je AVP. Op de particuliere rechtsbijstandverzekering zijn conflicten over verhuur juist vaak uitgesloten.
  • Heb je een (recreatie)woning die je alleen gebruikt voor de verhuur? Controleer dan de voorwaarden of neem contact op met je verzekeraar of adviseur. Dit valt namelijk in veel gevallen niet onder de dekking van een particuliere AVP of rechtsbijstandverzekering. Er is dan een zakelijke verzekering nodig.

Airbnb Verhuurders Garantie

Verhuur je je woning via Airbnb, dan kun je een Airbnb Verhuurders Garantie krijgen. Je kunt dan tot maximaal € 800.000,- aan schadekosten vergoed krijgen. Overigens is niet alles gedekt. Waardepapieren, geld, huisdieren en kostbaarheden zijn bijvoorbeeld niet of slechts beperkt beschermd. Deze kun je dus beter niet in huis achterlaten.

Huis langere tijd verhuren: verzekeringen aanpassen

Wil je de koopwoning voor langere tijd verhuren, bijvoorbeeld omdat je gaat samenwonen, maar je eigen huis nog niet op wilt geven? Ook dan is het zo dat je de woning niet privé gebruikt en dat moet je melden bij de verzekeraar. Afhankelijk van de exacte situatie kan dan de opstalverzekering gewijzigd worden. Blijft de inboedel achter in de woning, dan geldt hetzelfde voor de inboedelverzekering. De verzekering kan dan in aangepaste vorm doorlopen. Maar let op. Alleen je eigen inboedel is dan verzekerd, niet die van de huurder. Voor zijn eigen spullen kan de huurder het beste zelf een inboedelverzekering afsluiten.

Deel dit bericht:

Redactie

De blogredactie van Univé deelt tips en adviezen over voorkomen en beperken. Zakelijk en particulier.