Wonen

Je huis verhuren via Airbnb: waar moet je op letten?

Huis AirBnB

Het blijft een aantrekkelijk idee: op vakantie gaan en ondertussen geld verdienen door je eigen woning te verhuren via Airbnb. Steeds meer Nederlanders doen het, al worden de regels ondertussen wel wat strenger. Maar waar moet je nu precies op letten voordat je je huis op Airbnb zet?

Mag je huis wel op Airbnb?

In principe moet jij de eigenaar zijn van de woning die je via Airbnb verhuurt. Met een huurwoning mag dit dus niet, tenzij je toestemming krijgt van de eigenaar of woningbouwvereniging. Ook bij een koopwoning moet je even opletten.

Als je namelijk een hypotheek hebt zul je toestemming van de bank nodig hebben. Ben je aangesloten van bij een Vereniging van Eigenaren? Dan zul je ook eerst aan de vereniging om toestemming moeten vragen.

Praktische zaken

Zodra je zeker weet dat je je woning via Airbnb mag verhuren is het tijd om de praktische zaken te regelen. Dat begint met het plaatsen van een advertentie op het platform zelf. Daarvoor moet je natuurlijk een leuke tekst schrijven en wat aantrekkelijke foto’s helpen ook.

Zodra je gasten ontvangt heb je ook nog een boel praktische zaken te regelen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • het schoonmaken van de woning
  • het klaarleggen van handdoeken etc.
  • het schrijven van handleidingen voor je tv, keukenapparatuur, etc.
  • het ontvangen van je gasten en de sleuteloverdracht
  • bereikbaar zijn voor je gasten (voor en tijdens het verblijf)

En daarna slapend rijk worden?

Je bent al mooi op weg, maar zover is het nog niet. Jij bent namelijk niet de enige die aan het verhuren van jouw woning verdient. Allereerst houdt Airbnb een percentage aan servicekosten in. Daarnaast moet je ook belasting betalen.

Bijvoorbeeld de toeristenbelasting, waarvan de hoogte per provincie of gemeente verschilt. Het is daarom verstandig bij je gemeente na te vragen hoe dit in jouw woonplaats is geregeld. Daarnaast betaal je ook inkomstenbelasting. Op de website van de Belastingdienst vind je hier meer informatie over.

Als er schade ontstaat…

Brand, blikseminslag, storm of een inbraak… vervelende gebeurtenissen die helaas altijd kunnen voorkomen. Ook wanneer je je huis verhuurt via Airbnb dus. In zo’n geval denk je natuurlijk als eerste aan het welzijn van je gasten.

Maar daarna kan de bijbehorende schade aan of in je huis tot lastige kwesties leiden. Veel woonverzekeringen keren namelijk geen vergoeding uit als er schade ontstaat tijdens het verhuren van je woning. Check daarom eerst of dat bij jou verzekering wel of niet het geval is.

De woonverzekering van Univé dekt schade door brand, storm, inbraak en diefstal tijdens het verhuren van je woning gelukkig wel. Het is dan wel belangrijk dat je vooraf doorgeeft wanneer je je woning verhuurt.

Vergeet de buren niet!

Uiteraard vraag je je gasten om rekening te houden met de buren. Maar voor een succesvolle Airbnb-carrière is het slim om je buren vooraf goed in te lichten over je plannen. Maak duidelijke afspraken en vraag ze om eventuele klachten direct kenbaar te maken. Zo kun jij direct maatregelen treffen en voorkom je ergernissen.

Zodra je dat allemaal gedaan hebt ben je klaar om je woning via Airbnb te verhuren!

Deel dit bericht:

Redactie

De blogredactie van Univé deelt tips en adviezen over voorkomen en beperken. Zakelijk en particulier.