Hoe vervoert u uw kind veilig op uw fiets?

Hoe vervoert u uw kind veilig op uw fiets? Vanaf welke leeftijd kan dat? En wat is de veiligste manier en waar moet een kinderzitje dan aan voldoen?
8 juni 2017

Het is een mijlpaal: de eerste keer dat u uw kind meeneemt op de fiets of bakfiets. Maar vanaf welke leeftijd kan dat eigenlijk? En wat is de veiligste manier om uw kind te vervoeren?

Kind mee in de bakfiets of fietskar


U kunt een baby al meenemen in een fietskar of bakfiets als hij het hoofdje zelfstandig rechtop kan houden. Leg uw kind in een babyautostoeltje of babyschelp en maak die stevig vast. Het autostoeltje kunt u het best tegen de rijrichting in plaatsen. Maak de baby in het stoeltje altijd vast met gordels.

Babystoeltje op de fiets

Geen bakfiets of fietskar? U kunt ook een babyautostoeltje met een speciale drager op uw fiets bevestigen. Belangrijk is dat u bij zo’n klein kind alleen korte tochtjes maakt en dat u routes met kuilen, hobbels en drempels vermijdt. Dat geldt zowel voor vervoer in de bakfiets als op uw eigen fiets.

Kind in kinderzitje aan het stuur


Vanaf ongeveer negen maanden kan uw kind zelfstandig vanuit kruiphouding gaan zitten. U kunt hem dan op de fiets meenemen in een fietsstoeltje aan het stuur. Het zitje moet goed vastzitten. Vraag in de winkel om advies of laat het daar aan uw fiets monteren. Een racefiets is ongeschikt voor een fietsstoeltje. Het voorzitje is vooral geschikt voor kleine kinderen tot 3 jaar of tot 15 kilo.

Kind achter op de fiets

Een kinderzitje achter op de fiets kan meer gewicht hebben dan een stuurzitje. U kunt uw kind daarin vervoeren vanaf dat hij zelfstandig kan zitten totdat hij zelf gaat fietsen. Let erop dat het achterzitje een extra bevestiging heeft aan het frame. Plaats het niet te ver naar voren, dan heeft uw kind geen ruimte. Maar als het te ver naar achteren zit, geeft dat kantelgevaar. Met zadelveerbeschermers voorkomt u dat de vingers van uw kind tussen de zadelveren komen.

Goedgekeurd kinderzitje

Alle kinderzitjes moeten voldoende steun bieden aan de rug, handen en voeten van uw kind. Een kinderzitje dat volgens de Europese norm (EN 14344) goedgekeurd is, voldoet aan alle veiligheidseisen. Maak wel bij elke fietsrit de gordel en voetriempjes goed vast.

Voet tussen de spaken

Elk jaar komen er 2.300 kinderen tussen de 1 en 6 jaar met hun voet tussen de spaken, ruim 1 op de 3 breekt daarbij een bot. Met goede spaakafscherming zijn deze ongelukken goed te voorkomen, maar bij de helft van de fietsende ouders is die niet in orde. Bij ouders die een tweedehands fietsstoeltje hebben is dit zelfs 90%.

Goede spaakbescherming

Fietsstoeltjes zijn sinds 2004 standaard voorzien van spaakafscherming. Het grootste risico zit in stoeltjes die voor die tijd gemaakt zijn. Koop dan in de fietswinkel een scherm van hard plastic dat tussen het wiel en de voetensteuntjes van het kinderzitje vastmaakt wordt. Ook stevige fietstassen met een harde binnenkant houden de voetjes buiten de spaken. Let op! Een jasbeschermer is niet voldoende, dat plastic is te dun.

Doe de check

Check of u uw kind veilig op de fiets vervoert.

Deel dit bericht:

Ursula Rens

Redacteur

Dit is de beschrijving van Ursula