Ondernemen

Hoe kies je de juiste bedrijfsautoverzekering?

een bedrijfsautoverzekering kiezen

Je koopt een bedrijfsauto en deze wil je verzekeren. Online kan je veel informatie vinden en ook direct een verzekering afsluiten. Maar waar moet je allemaal aan denken bij het afsluiten van de juiste verzekering? We vragen het aan Bert Mulder. Bert is zakelijk adviseur bij ons kantoor in Meppel.

Als adviseur neem je stapsgewijs de keuzes door met de klant en bespreek je mogelijke risico’s. Bert: 'Ik werk veel met sprekende voorbeelden. Vaak zijn het risico’s waar klanten niet direct bij stilstaan.' Uiteindelijk is het de keuze van de klant of zij het risico zelf willen dragen of toch liever willen verzekeren. Zo werken we samen aan jouw zaak. 

Welke risico’s komen er kijken bij het bepalen van de juiste dekking? 

Ga je voor WA, WA+ of All Risk? Als je een bedrijfsautoverzekering wilt afsluiten zijn een aantal punten van belang. Gaat het om een nieuwe auto of tweedehands auto? Een nieuwe bedrijfsauto (bestelauto, vrachtwagen of een zakelijke auto) kost tegenwoordig al snel € 40.000. En hoe oud is de tweedehands auto? Of je komt in de situatie dat je je auto al een aantal jaren All Risk verzekerd hebt en je wilt deze omzetten naar een WA of WA+ dekking. 

Bert: 'Er is bij al deze situaties één belangrijk risico waar je over na moet denken. Daar gebruik ik het volgende voorbeeld bij: Stel je rijdt je auto total loss, heb je dan op dat moment het geld liggen om een andere (vergelijkbare) auto te kopen?’ Deze vraag moet je je als klant stellen om te kunnen bepalen welke dekking bij jou past.' Daarbij geeft Bert aan dat het bij een nieuwe auto verstandig is om aanvullend een nieuwwaarderegeling af te sluiten. 

Aan welke risico’s moet je denken als je ook andere bedrijfsvoertuigen hebt? 

Als ondernemer heb je wellicht naast je bestelauto een aanhangwagen, motor, elektrische fiets of bromfiets die je zakelijk inzet. Deze kun je allemaal verzekeren. Voor de aanhangwagens hebben we de aanhangwagenverzekering. Naast de standaard aanhangwagen heb je ook een oplegger of speciaalwagen. Bij speciaalwagens kun je denken aan: een foodtruck, patatwagen, oliebollenwagen, nachokar etc. Voor deze speciaalwagens worden de risico’s apart in kaart gebracht. 

Bert: 'En vergeet ook niet de paardentrailer. Wat als de aanhanger op zijn kant belandt en het paard ernstig gewond raakt. Heb je hier dan iets voor geregeld? Vervoer je dieren? Hou er dan ook rekening mee dat dieren de binnenkant van de aanhangwagen/trailer kapot kunnen maken. Ook hiervoor kun je je verzekeren.'   

Bewaar jij je gereedschap en spullen 24/7 in je bedrijfsauto?

Gereedschap, maar bijvoorbeeld ook je zaagtafel zijn duur. Bewaar jij je gereedschap en spullen 24/7 in je bestelauto?  Sta dan stil bij de risico’s op diefstal, brand of schade. Het komt namelijk vaak voor dat een bedrijfsauto  meegenomen wordt door een medewerker en deze staat dan geparkeerd voor het huis. 

Of je bent veel onderweg en je parkeert je auto, waarna je raam wordt ingeslagen. Of je krijgt een ongeluk. Bert: 'Kijk hierbij naar de waarde van je voorraad in je auto en denk na over de mogelijke situaties die zich voor kunnen doen en of je dan voldoende financiële middelen hebt om de spullen opnieuw te kopen. Anders is een eigen vervoerverzekering de juiste oplossing.' 

Tip: download de Univé App

Bert: 'Het stapje tussen WA+ en All Risk is heel klein. Je hebt als ondernemer je bedrijfsauto nodig om inkomsten te genereren. In de herfst en winter is het risico groter op schade of diefstal. Met je WA+ verzekering krijg je een vergoeding bij schade aan je eigen auto door brand/storm, glasbreuk of een loslopend dier. Je eigen risico ben je dan wel kwijt, maar je verliest geen no-claim korting. All Risk is de meest uitgebreide dekking.'

Verder is het goed om te weten dat Univé door het hele land contracten met schadeherstellers heeft. Deze door Univé geselecteerde schadeherstellers zijn allemaal gescreend en getest op kwaliteit en prijs. Zo weet je dat het goed zit! En het zijn er veel, waardoor er altijd wel een schadehersteller dicht bij jou in de buurt zit. En denk ook eens na over de pechhulp en rechtsbijstandverzekering of dat iets voor jou is. Laatste tip van Bert: download de Univé App, hierin staat  veel nuttige informatie zoals je groene kaart, maar ook alle alarm- en servicenummers. 

Meer informatie over de bedrijfsautoverzekering vind je op onze website. Heb je al een bedrijfsautoverzekering afgesloten bij Univé en wil je er nog meer verzekeren? Je kunt deze nu zelf eenvoudig toevoegen in je persoonlijke Mijn Univé Zakelijk-omgeving.

Heb je advies nodig van een adviseur, maak dan een afspraak.

Deel dit bericht:

Redactie

De blogredactie van Univé deelt tips en adviezen over voorkomen en beperken. Zakelijk en particulier.