Onderweg

Het belang van een slipcursus

Naar het werk, even een boodschap, een leuk (familie)uitje: het is voor veel mensen vanzelfsprekend om regelmatig even de auto pakken. Weinig mensen denken hierbij na over de mogelijke risico’s. Zo vormt slippen – zeker bij extreme omstandigheden – een reëel risico.

Tijdens een slipcursus leer je om een auto onder controle te krijgen en hoe je slippen het beste kunt voorkomen. Formule 2 autocoureur Nyck de Vries vertelt over het belang van zo’n cursus. “Je hebt een leuke dag en bevordert tegelijkertijd jouw veiligheid en die van andere weggebruikers!” 

 Het circuit versus de openbare weg  

Op een circuit heb je als coureur niets te maken met auto’s vanuit een andere richting en ben je vaak goed voorbereid op afwijkende omstandigheden. Toch gaat het ook daar wel eens fout: “Door mijn ervaring op het circuit weet ik hoe verraderlijk het is als het nat is. Een cursus op een circuit of sliplocatie biedt de mogelijkheid om op veilig terrein juist die (extremere) omstandigheden te ervaren en te leren hoe je daarmee om moet gaan”, aldus Nyck. 

Weersomstandigheden 

Weersomstandigheden spelen een grote rol bij mogelijk slipgevaar. Bij bijvoorbeeld water, sneeuw, ijzel of mist ontstaat er al snel een verraderlijk effect waardoor het autorijden gevaarlijk kan worden. Nyck: “Een goed voorbeeld is aquaplanning. Dit is wanneer het profiel van je banden de hoeveelheid water niet meer kan verwerken en er een laagje water tussen de band en het asfalt ontstaat. Dan wordt je auto al snel onbestuurbaar.” 

Bewustzijn door zelf te ervaren 

Het zijn dingen die je wel leert tijdens theorielessen, maar tijdens rijlessen op de openbare weg moet je deze omstandigheden maar net treffen om écht te weten hoe je ermee om moet gaan. Een rijinstructeur kan hier wel over vertellen, maar hij kan geen slip forceren. Ook Nyck onderstreept dat je zulke situaties nooit helemaal een plek  kunt geven wanneer je het nog niet zelf hebt ervaren. “Ik denk dat weinig mensen zich hier voldoende bewust van zijn. Als het regent vermijd ik bijvoorbeeld bewust de –gladde– witte lijnen op de weg.” Slipcursussen kunnen dus heel erg van pas komen in de meest uiteenlopende omstandigheden. “Een goed voorbeeld is Dubai: daar vinden zodra het regent veel ongelukken plaats op de weg. De mensen daar zijn die omstandigheden niet gewend en weten dus niet ze ermee om moeten gaan. Persoonlijk denk ik echt dat iedere bestuurder bij het behalen van een rijbewijs zo’n cursus zou moeten volgen. Niet als extra ‘testmoment’, maar vooral om de ervaring mee te geven.” 

Veiligheid voor jezelf én andere weggebruikers  

Een slipcursus draagt dus bij aan de veiligheid van jezelf én die van andere weggebruikers. “Iedereen kan autorijden – de een beter dan de ander – maar uiteindelijk is het de eerste prioriteit om met dit vervoermiddel zo veilig mogelijk op een bestemming aan te komen”, aldus Nyck. 

Een goede voorbereiding 

Zoals met veel in het leven, is het dus ook als je de weg op gaat belangrijk om zo goed mogelijk voorbereid te zijn. Nyck kan maar één tip geven: “Soms is het niet anders, dan zijn de weersomstandigheden extremer en moet je toch echt de weg op. Daarom doe je er altijd verstandig aan om toch een keer een extra slipcursus te volgen. Je hebt een leuke dag en bevordert tegelijkertijd jouw veiligheid en die van andere weggebruikers!” 

Deel dit bericht:

Redactie

De blogredactie van Univé deelt tips en adviezen over voorkomen en beperken. Zakelijk en particulier.