Wonen

Goed voorbereid de winter in!

Goed voorbereid de winter in!

De blaadjes verkleuren en de eerste vallen ondertussen van de bomen. Teken dat de winter in aantocht is. Bent u goed voorbereid op de winter?

Het winterseizoen wordt vaak gekenmerkt door extreem weer. Zware stormen, lange periodes van vorst en veel neerslag. Wie herinnert zich de storm van 25 januari 1990 nog? Die het midden van het land zwaar trof. Bomen vielen over de weg, zware schade aan woningen en bedrijfsgebouwen. Voor verzekeraars heel veel schademeldingen. Op één dag ruim drie keer zo veel meldingen dan op dat moment gebruikelijk in een heel jaar. Meer recent de zware storm die op 28 november 2013 het noorden van ons land trof.

Wat kunt u zelf doen om storm- en waterschade te voorkomen?

 

Tip 1: zet dakpannen vast

Zware stormen komen meestal vanuit het zuidwesten of westen. Dakpannen waaien er dan ook meestal aan de 'luw' zijde af. Dat komt omdat de wind aan de andere kan van de woning onderdruk veroorzaakt. Als er vaker dakpannen van uw huis afgewaaid zijn, kunt u overwegen deze vast te zetten met speciale panklemmen en met een schroef

Tip 2: zet tuinmeubilair en trampolines binnen

Zet roerende zaken vast of, indien mogelijk, zet ze binnen. Door de harde wind waaien tuinmeubelen snel om en trampolines gemakkelijk weg. Een trampoline kunt u het best met een stevig touw vastleggen aan de schutting of aan de woning. Als deze wegwaait, is de schade aan de trampoline meestal groot

Tip 3: reinig de dakgoot

Stormen gaan vaak gepaard met hevige regenval. Zorg dat de dakgoten en uitlopen van de platte daken in de herfst regelmatig schoongemaakt worden. Bij hevige regenval kunnen bladresten namelijk voor de uitgang komen te liggen, waardoor goten en platte daken overlopen. Als deze niet goed geconstrueerd zijn, loopt het water dan naar binnen.

Tip 4: vul uw cv-ketel bij

Uw cv-ketel moet de komende wintermaanden flink presteren. Zorg voor jaarlijks onderhoud en kijk tijdens de winterperiode regelmatig of de installatie nog op druk staat. Vul indien noodzakelijk de installatie bij. Het is verstandig om tijdens het vullen bij de slang te blijven. Aan het einde bouwt de druk zich ineens op, waardoor de slang kan scheuren. Verwijder na het vullen de vulslang. Alleen dan kunt u  zien dat beide kranen dicht zitten. Vulslangen die langdurig onder druk staan, zullen uiteindelijk scheuren. Schade ten gevolge van het scheuren van vulslangen is niet verzekerd.

Tip 5: zet de schutting goed vast

Schuttingen vangen veel wind. Gebruik hardhouten palen, deze gaan langer mee. Stort de palen niet in beton. Als een schutting een beetje kan bewegen, breken de palen minder snel. Voor gemetselde poeren waartussen houten schermen hangen, geldt dat het belangrijk is dat ijzeren staven vanuit de fundering mee gemetseld worden voor voldoende stevigheid.

Tip 6: bescherm waterleidingen tegen vorst

Waterleidingen (ook CV-leidingen) moeten goed beschermd worden tegen vorst, of worden afgetapt. Beschermen tegen vorst lukt het best door de leiding te isoleren voor koude vanaf de buitenzijde en juist de warmte vanuit de woning er naar toe te geleiden. Let er bij het aftappen op dat het water echt uit de leiding is. Alleen de kraan dicht zetten is niet voldoende.

 Erik Dokter

 

Erik Dokter is manager Verzekeringsbedrijf bij Univé. Al sinds 1988 richt hij zich op diverse schadeverzekeringen. Als acceptant, maar zeker ook als schaderegelaar ziet hij regelmatig de gevolgen van storm- en waterschades. Vanuit die ervaring zet Erik preventie graag op ieders agenda.

Deel dit bericht:

Erik Dokter

Erik Dokter is manager Verzekeringsbedrijf bij Univé. Al sinds 1988 richt hij zich op diverse schadeverzekeringen. Als acceptant, maar zeker ook als schaderegelaar ziet hij regelmatig de gevolgen van storm- en waterschades. Vanuit die ervaring zet Erik preventie graag op ieders agenda.