Reizen

EHIC: Europese gezondheidskaart voor in het buitenland

Europese gezondheidskaart voor in het buitenland

Als u tijdens een verblijf in het buitenland plotseling medische hulp nodig heeft, kan dat een heel gedoe zijn. Soms moet u de rekening direct betalen. Met de Europese gezondheidskaart (EHIC) op zak, is dat niet meer nodig.

De Europese gezondheidskaart (ook wel EHIC: European Health Insurance Card)  is een kaart waarmee u in een Europees land kunt aantonen dat u verzekerd bent voor medische zorg. U kunt die hulp dan krijgen, zonder iets voor te hoeven schieten. De rekening gaat naar uw zorgverzekeraar. Als u een zorgverzekering bij Univé heeft, is uw zorgpas direct ook uw Europese gezondheidskaart. Die staat namelijk op de achterkant van uw zorgpas. U hoeft de EHIC dan niet meer apart aan te vragen.

Rekening buitenlands ziekenhuis naar verzekeraar

De Europese zorgpas is persoonsgebonden. Dat betekent dat hij op uw naam staat en alleen door u gebruikt mag worden. In sommige landen moet u zich identificeren om aan te tonen dat de kaart echt van u is. Over de hoogte van de vergoeding zegt de EHIC niets. Die hangt af van uw eigen zorgverzekering. Heeft u alleen een basisverzekering, dan ligt de vergoeding van uw zorgverzekeraar nooit hoger dan het standaard Nederlandse tarief. Als het tarief van het buitenlandse ziekenhuis hoger is, moet u bij thuiskomst dus bijbetalen. Alleen de aanvullende zorgverzekering vergoedt de ‘meerkosten’ boven het Nederlands tarief. Heeft u nu alleen een basisverzekering en wilt u die extra kosten voorkomen? Kies dan voor een reisverzekering met een aanvullende dekking voor medische kosten.

De digitale zorgpas staat in de Univé App

Niet iedereen maakt gebruik van een fysieke zorgpas. Daarom hebben wij de zorgpas ook in de Univé App opgenomen. Zo heeft u altijd uw zorgpas en de EHIC voor in het buitenland op uw mobiele telefoon bij de hand.

Bent u de hoofdverzekerde van uw gezin? U vindt de zorgpassen van alle medeverzekerden dan ook in de app. U heeft er geen omkijken meer naar. Makkelijk, handig en beter voor het milieu.

Heeft u de Univé App nog niet op uw telefoon? U kunt deze downloaden via de App Store of de Google Play Store. Op unive.nl/app ziet u alle voordelen.

Europese zorgpas alleen geldig tijdens vakanties

De Europese gezondheidskaart kunt u in alle landen binnen de EU en in Noorwegen, IJsland, Lichtenstein, Zwitserland en Australië laten zien. Maar let op: de kaart is alleen geldig tijdens een vakantieverblijf. Gaat u emigreren of reist u speciaal af naar het buitenland voor een behandeling? Dan kunt u de Europese Gezondheidskaart niet gebruiken. 

Deel dit bericht:

Redactie

De blogredactie van Univé deelt tips en adviezen over voorkomen en beperken. Zakelijk en particulier.