Wonen

Energielabel 2021: dit moet je weten

Energielabel 2021

Je bent benieuwd naar meer informatie over het energielabel in 2021. Bijvoorbeeld omdat je je huis energiezuiniger hebt gemaakt, omdat je je bestaande energielabel wilt vernieuwen of omdat je je huis te koop wilt zetten. Maar waarom verschillen de kosten van energielabels aanvragen in 2021 eigenlijk zo? En krijg je écht een boete wanneer je bij de verkoop van je huis geen geldig energielabel hebt? We leggen je graag de vijf belangrijkste zaken uit die je moet weten.

Een energielabel: wat is het ook alweer en waar dient het voor?

Een energielabel geeft simpelweg aan hoe energiezuinig je huis nu eigenlijk is. Dit wordt aangemerkt door een schaal met de labels A t/m G, waarbij label A aangeeft dat je huis zeer zuinig is, en label G zeer onzuinig.


Met een energielabel wil de overheid ervoor zorgen dat huiseigenaren energiezuinige maatregelen nemen. Ieder huishouden heeft in 2015 een voorlopig energielabel van de overheid gekregen. Op deze manier is alle info omtrent de energiezuinigheid van een huis openbaar – handig wanneer iemand een huis koopt of huurt.

Iedereen kan een energielabel omzetten van voorlopig naar definitief, bijvoorbeeld wanneer je je huis verkoopt, of wanneer je energiezuinige maatregelen hebt genomen. Omzetten kan door een nieuw energielabel aan te vragen.

Benieuwd hoe je een label aanvraagt? Wij hebben een stappenplan voor je ontwikkeld.


Kosten energielabel zijn dit jaar fors verhoogd

Het is goed om te weten dat de kosten omtrent een energielabel aanvragen sinds 1 januari 2021 veel meer zijn geworden. Waar je voorheen een energielabel online kon aanvragen voor gemiddeld €10, ben je nu tussen de €100 en €200 kwijt. Dit komt omdat het energielabel sinds dit jaar niet meer online kan worden aangevraagd, maar wordt opgesteld door een erkend deskundige die je woning komt bekijken. Voor het bezoek, advies én de expertise betaal je extra. Een adviseur bepaalt zelf zijn of haar tarief, waardoor simpelweg de prijzen van een energielabel aanvragen verschillen.

Goedkoopste energielabel 2021 is €100

De kosten van een energielabel zijn afhankelijk van een aantal factoren, bijvoorbeeld het type woning en de aanwezige documentatie. Gemiddeld kost een energielabel voor een eengezinswoning €190. Een energielabel voor een appartement is het goedkoopst, gemiddeld zo’n €100.

De kosten voor een energielabel dat vastgesteld is in 2021, zijn niet aftrekbaar bij de belastingaangifte.

Energielabel verplicht: voorkom €170 boete

Een energielabel is door de Rijksoverheid verplicht gesteld wanneer je je huis verkoopt, verhuurt, of wanneer woningen/appartementen worden opgeleverd. Zo wil de overheid huiseigenaren stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen.

Wist je dat je een boete riskeert wanneer je bij de verkoop van je huis geen geldig energielabel aan de kopende partij kan bieden? Deze bedraagt nu nog €170, maar wordt waarschijnlijk per 1 januari 2022 verhoogd.

Hoger energielabel is positief voor woningwaarde én verkoopprijs

Om meerdere redenen is het aantrekkelijk om je huis energiezuiniger te maken. Zo heeft een hogere energielabel een positief effect op de woningwaarde én verkoopprijs, blijkt uit een onderzoek van Calcasa in 2018. Deze uitkomsten zijn misschien minder van belang in de huidige krappe woningmarkt, maar is wel degelijk van waarde wanneer de huizenmarkt straks weer meer in balans is. En dan heb jij alvast de nodige maatregelen kunnen treffen. Vergeet daarnaast ook de verlaging van je maandelijkse lasten niet bij het verduurzamen van je huis.

Wat kan je doen om een gunstiger energielabel te krijgen?

Er is een hoop mogelijk om je huis energiezuiniger te maken. Voorbeelden van maatregelen zijn zonnepanelen, een zuinigere cv-ketel en goed onderhoud, gevelisolatie, vloerisolatie, dakisolatie en dubbelglas. De investering is op lange termijn dus niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor het milieu, voor je energielabel én voor de verkoopwaarde van je huis!

Deel dit bericht:

Redactie

De blogredactie van Univé deelt tips en adviezen over voorkomen en beperken. Zakelijk en particulier.