Vrije tijd

Vliegen met drones, wat zijn de regels?

Steeds meer mensen gebruiken drones. Drones ‘for fun’ maar ook steeds meer bedrijven zien de vele gebruiksmogelijkheden van drones. Sommigen voorspellen zelfs dat de persoonlijke smartdrone over vijf jaar net zo gewoon is als een smartphone.
20 maart 2017

Kortom de drone lijkt geen hype, maar een ‘flying hero’ met ongekende mogelijkheden. Drones brengen ook risico’s met zich mee. Daarom gelden er wel regels voor het gebruik van drones. Ook als u zich aan de regels houdt kan er iets misgaan, waardoor anderen schade oplopen. Daarom is het goed voordat u gaat vliegen met uw drone, te checken of uw verzekering hiervoor dekking geeft.

Vliegregels voor drones

In verband met de veiligheid gelden er een aantal regels voor het vliegen met drones. Zo zijn sommige gebieden verboden voor drones. Ook mag u niet hoger dan 120 meter en niet in het donker vliegen én u moet de drone altijd kunnen zien. Uw drone mag bovendien niet zwaarder zijn dan 25 kilo, maar die regel wordt binnenkort strenger: dan geldt mogelijk een maximumgewicht van 4 kilo voor particulier gebruik. Ten slotte: als u foto’s en video-opnames maakt met uw drone, moet u zich houden aan de privacywetgeving.

Zakelijk gebruik drones

Als u uw drone inzet om geld te verdienen, gelden de regels voor zakelijk (beroepsmatig) gebruik. U moet u dan een RPAS Operator Certificate (ROC)-vergunning aanvragen bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Als u zelf met de drone vliegt heeft u bovendien een vliegbrevet nodig.

Drones en verzekeringen

Elke drone is voorzien van een chip met de gegevens van de eigenaar, zodat die valt te achterhalen bij schade of een ongeval. Veroorzaakt u als recreatief gebruiker schade met uw drone? Dan is dat vaak verzekerd op uw aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) op voorwaarde dat de drone niet zwaarder is dan 20 of 25 kilo. Check altijd bij uw verzekeraar of adviseur of uw aansprakelijkheidsverzekering inderdaad dekking biedt voor drones.

Schade ontstaan door beroepsmatig gebruik van de drone is standaard uitgesloten van de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. U moet hiervoor een aparte verzekering afsluiten.

 Henk de Zwaan, propositiemanager zakelijk

Deel dit bericht:

Henk de Zwaan

Propositiemanager MKB

Propositiemanager MKB