Reizen

Caravan en veiligheid. Zo houd je zelf de regie.

Caravancheck

Ga je weer met de caravan op pad? Dan is het altijd goed om voordat je vertrekt zelf een caravancheck te doen. Elke twee jaar een officiële onderhoudsbeurt is trouwens verplicht als je verzekerd wilt zijn. Handige tips over goed beladen, een extra groene kaart en over inbraakpreventie lees je hieronder.

Is de caravan technisch in orde?

Als je caravan de hele winter en het voorjaar in een stalling heeft gestaan, kan er weleens iets stuk zijn gegaan.

Uitgedroogde banden

Zo kunnen de banden gemakkelijk zijn uitgedroogd. Check die daarom elk jaar op scheurtjes en bobbels. Vergeet ook de reserveband niet. Het profiel op de banden moet minimaal 2 mm zijn. Om bij Univé goed verzekerd te zijn, mogen je banden niet ouder zijn dan zes jaar.

Elke 2 jaar een onderhoudsbeurt

Je wilt veilig de weg op. Dus de banden, de koppeling en de remmen moeten tiptop in orde zijn. Voor een complete caravanbeurt kun je het beste naar een erkend garagebedrijf gaan. Laat dan ook meteen de gasinstallatie en het onderstel controleren. Om verzekerd te zijn, ben je verplicht eens in de twee jaar een onderhoudsbeurt bij een erkend bedrijf te laten uitvoeren.

De caravancheck vóór vertrek

Verspreid bij het inpakken je lading zo dat het zwaartepunt rond de as ligt. Op de kentekenbewijzen lees je hoe zwaar je je auto en caravan mag beladen.

Klaar voor vertrek? Doe dan nog een laatste check.

  • Is de bandenspanning van de auto én de caravan OK? Denk ook aan het reservewiel.
  • Valt de kogeldruk binnen de eisen die op de trekhaak staan vermeld?
  • Zitten de koppeling en de 12-voltstekker goed vast? Werkt de verlichting?
  • Zijn het neuswiel en de uitdraaisteunen volledig opgedraaid en eventueel geborgd?
  • Is de handrem van de caravan ontgrendeld?
  • Zitten binnen de deurtjes, laden, ramen en dakluiken goed dicht?
     

Soms een extra groene kaart voor je caravan nodig

Ga je met de caravan naar het buitenland? En is je caravan zwaarder dan 750 kilo? Als je dan in Duitsland, Polen, Portugal, Kroatië of Spanje rijdt, heb je een tweede groene kaart nodig op kenteken van de caravan. Zonder die kaart kun je een boete krijgen.

De groene kaart voor je caravan kun je aanvragen bij de maatschappij waar je auto verzekerd is. Heb je een autoverzekering van Univé? Dan kun je hier de groene kaart online aanvragen.

Inbraak en diefstal voorkomen

Parkeer je je caravan onderweg? Doe dat dan op een plek die je goed in de gaten kunt houden. Doe ramen en deuren op slot en schakel je eventuele auto-alarm in. 
Je caravan beveilig je goed met een SCM/VbV-goedgekeurd disselslot of een wielklem. Gebruik het slot of de wielklem niet alleen op de camping, maar ook onderweg bij korte stops.

Caravanverzekering

Het is een flinke domper op de vakantievreugde: dieven die je spullen stelen of zelfs je hele caravan meenemen. Met een caravanverzekering kun je in ieder geval de financiële gevolgen beperken. Bovendien is daarmee ook schade aan je caravan verzekerd.

Deel dit bericht:

Redactie

De blogredactie van Univé deelt tips en adviezen over voorkomen en beperken. Zakelijk en particulier.