Vrije-tijd

Caravan en veiligheid. Houd zelf de regie

Caravancheck

Het is weer voorjaar en dat betekent de start van het kampeerseizoen. Heeft je caravan de hele winter in de stalling gestaan? En wil je binnenkort veilig met je mobiele woning op vakantie? Doe dan voor vertrek een caravancheck. En zorg voor goede belading en inbraakpreventie.

Een jaarlijkse caravancheck

Als je caravan de hele winter in een stalling heeft gestaan, kan er weleens iets stuk gaan.

Uitgedroogde banden

Als een caravan een tijd stil heeft gestaan, kunnen de banden uitdrogen. Check daarom de banden op scheurtjes en bobbels. Vergeet ook niet de reserveband te checken. Het profiel op de banden moet minimaal 2 mm zijn.

Let op: Heb je een caravanverzekering bij Univé? Schade door onvoldoende onderhoud is niet verzekerd. Zorg er daarom voor dat je banden niet ouder zijn dan zes jaar.

Onderhoudsbeurt caravan

Je wilt veilig de weg op dus de banden, de koppeling en de remmen moeten tiptop in orde zijn. Voor een complete caravanbeurt kun je het beste even naar een erkend garagebedrijf gaan. Laat dan ook meteen de gasinstallatie en het onderstel controleren.

Let op: Schade door onvoldoende onderhoud is niet verzekerd. Zorg er daarom voor dat je eens in de twee jaar een onderhoudsbeurt bij een erkend bedrijf laat uitvoeren.

Gewicht van caravan en auto

Is jouw caravan helemaal in orde, dan kun je gaan inpakken voor de reis. Dat is nog een secuur werkje. Want met een onevenwichtige belading kan de caravan of de combinatie gaan slingeren.

 • Het gewicht van de caravan mag nooit meer dan 75% van dat van de auto zijn en de belading mag die verhouding niet verstoren.
 • Pak daarom zowel de caravan als de auto met zorg in, blijf letten op de balans en overschrijdt het toegestane gewicht niet.

Op de kentekenbewijzen staat hoe zwaar je je auto en caravan mag beladen.

Tips inpakken caravan 

De belangrijkste vuistregel bij het inpakken van de caravan is dat het zwaartepunt in de buurt van de as moet liggen.

 • Vervoer zware bagage in de auto en bij voorkeur tussen de assen, 
 • Verdeel je bagage over de hele caravan,
 • Leg in de bovenkastjes of achter in de caravan voornamelijk de lichte spullen.
 • De zware spullen komen op de vloer, in het midden rond de as van de caravan.
 • Fietsen kun je het beste met de auto vervoeren. Plaats fietsendragers op het dak
 • Maak de fietsen in ieder geval niet achter op de caravan vast. De combinatie wordt dan minder stabiel en dat kan tot gevaarlijke situaties leiden.
 • En vergeet met het oog op de balans niet dat ook de passagiers tot de belading behoren.

Groene kaart caravan

Ga je met de caravan naar het buitenland? En is je caravan zwaarder dan 750 kilo? In Duitsland, Polen, Portugal, Kroatië en Spanje heeft u dan een tweede groene kaart nodig op kenteken van de caravan. Dit geldt ook als je alleen door deze landen heen rijdt. Als je geen groene kaart voor de caravan bij je hebt, kun je een boete krijgen.

Je kunt de groene kaart voor je caravan aanvragen bij de maatschappij waar je auto verzekerd is. Heb je een autoverzekering van Univé? Dan kun je de groene kaart online aanvragen.

Caravancheck voor vertrek

Is alles ingepakt en ben je klaar voor vertrek? Doe dan nog een laatste check voor je wegrijdt.

 • Het gewicht. Zijn caravan en auto niet te zwaar beladen? Je kunt dit controleren door met de combinatie naar een weegbrug te rijden bij jou in de buurt.
 • De bandenspanning van zowel caravan als auto (denk ook aan het reservewiel).
 • De kogeldruk. De maximaal toegestane kogeldruk staat op de trekhaak.
 • De koppeling. Zit deze goed vast?
 • Kastdeurtjes, schuifdeuren, laden, ramen, dakluiken en koelkastdeur. Is alles dicht en vergrendeld?
 • Neuswiel. Is dat volledig opgedraaid en goed geborgd?
 • Uitdraaisteunen. Zijn ze helemaal ingedraaid?
 • 12-volt stekker. Zit die goed in de contactdoos van de auto en werkt de verlichting?
 • Handrem van de caravan. Is die ontgrendeld?

Inbraak in de caravan

Parkeer je caravan onderweg op een plek die je goed in de gaten kunt houden en doe ramen en deuren op slot. In de caravan kun je een bagagekluis aanbrengen om bijvoorbeeld je paspoort en geld in op te bergen. En een auto-alarm laat inbrekers op de vlucht slaan. Eenmaal op de camping kun je vragen of er een kluis is. Daar kun je je kostbare spullen in bewaring geven..

Diefstal van de caravan

Diefstal van de caravan kun je voorkomen door hem te beveiligen met een SCM/VbV-goedgekeurd disselslot of een wielklem. Gebruik het slot of de wielklem niet alleen op de camping, maar ook onderweg bij korte stops. Vergeet niet voor het wegrijden het disselslot te verwijderen. Als je onderweg een ongeluk krijgt, moeten hulpverleners namelijk wel in staat zijn om je caravan los te koppelen.

Caravanverzekering

Het is een flinke domper op de vakantievreugde: dieven die je spullen stelen of zelfs je hele caravan meenemen. Met een caravanverzekering kun je in ieder geval de financiële gevolgen beperken. Bovendien is dan ook schade aan je caravan verzekerd.

Deel dit bericht:

Redactie

De blogredactie van Univé deelt tips en adviezen over voorkomen en beperken. Zakelijk en particulier.