Wonen

Brandveilige feestdagen

Brandveilige feestdagen

Kerstboom, kaarsen en vuurwerk horen in Nederland bij de feestdagen. Sfeerverhogend, maar ook riskant. Met goede voorzorgsmaatregelen kun je het brandgevaar sterk verkleinen.

De kerstboom

De veiligste kerstboom is een onbrandbare kunststofboom. Wil je toch liever een ‘echte’ boom? Een boom met kluit blijft langer bevochtigd. Geen kluit? Zet de kerstboom dan in een met water gevulde speciale standaard of een emmer met nat zand.

De boom moet vrij staan zodat niemand tegen de versieringen aanloopt en een eventuele brand niet over kan slaan naar gordijnen of ander brandbaar materiaal. En laat de kerstboom de vluchtroute niet afsluiten.

Dan de verlichting. Echte kaarsjes in de boom zijn uitgesloten. Kies kerstboomverlichting met een KEMA-keur en controleer voor gebruik of de bedrading niet is beschadigd. Rol het verlengsnoer helemaal af en zorg dat niemand erover kan struikelen. De kerstverlichting gaat ’s nachts uit en ook als je het huis verlaat. Haal dan de stekker uit het stopcontact.

Haal je ook losse takken in huis? Gebruik dan geïmpregneerd materiaal. Echt dennengroen is namelijk brandgevaarlijk, zeker wanneer het droog is.

Kaarsen

Kaarsen kunnen omvallen of de houder kan vlam vatten. Kies daarom stabiele onbrandbare houders en zet die op een vlakke ondergrond. Zet geen kaarsen in de buurt van de gordijnen of op een plaats waar kinderen of huisdieren erbij kunnen. Ook de centrale verwarming is een ongeschikte omgeving. De kaarsen kunnen week worden en ombuigen. Kerststukjes zijn mooi, maar zet er geen brandende kaarsen in. En ten slotte: natuurlijk blaas je de kaarsen uit als je de kamer verlaat.

Vuurwerk

Berg vuurwerk op in een emmer of bak met deksel. Liever niet in de woning, maar bijvoorbeeld in de berging, garage of schuur als die tenminste droog zijn. Vocht tast het ontstekingsmechanisme aan, met onvoorspelbare reacties bij het afsteken tot gevolg.

Wees voorzichtig bij het afsteken van vuurwerk. Gebruik een stabiele lanceervoorziening in of op de grond. En zorg voor ten minste 5 meter afstand tot brandbare materialen. Gooi geen vuurwerk in afvalbakken en (ondergrondse-)containers of kledingbakken. Check voor meer tips ons blog over het veilig afsteken van vuurwerk.

Deel dit bericht:

Redactie

De blogredactie van Univé deelt tips en adviezen over voorkomen en beperken. Zakelijk en particulier.