Ga naar inhoud

12 februari 2018Wonen

Altijd en overal online? Houd indringers buiten de deur

We zijn overal met het internet verbonden. We lezen onderweg onze e-mails en het nieuws, kijken filmpjes, spelen spelletjes. We loggen in op het wifi-netwerk in de trein, het café, de supermarkt… En niet alleen met onze smartphone, tablet of laptop zijn we online, maar ook met allerlei apparaten thuis. Zoals je spelcomputer, smart TV, slimme thermostaat, horloge of zelfs wasmachine. 

Veilig online? Dat vraagt meer dan een virusscanner alleen

Nog niet zo lang geleden kon je met een degelijke virusscanner op je computer vervelende indringers prima op afstand houden. Maar nu we langer, overal en met veel meer apparaten online zijn, zijn virussen – schadelijke software die zich in je bestanden nestelt - op je pc niet meer het enige risico als het om online veiligheid gaat. Denk aan malware dat ongemerkt geïnstalleerd wordt of valse phishing websites die inloggegevens proberen te achterhalen.

Dit kun je zelf doen om online risico’s te beperken

Het liefst houd je alle online gevaren natuurlijk buiten de deur. Gelukkig is er veel dat je zelf kan doen. Zoals allereerst goede beveiligingssoftware installeren. Het kan verstandig zijn om te kiezen voor een oplossing die niet alleen je pc beschermt tegen virussen, maar die bijvoorbeeld ook je hele thuisnetwerk bewaakt, inclusief alle aangesloten apparaten. Beveilig al je online apparatuur binnen en buitenshuis in ieder geval met een wachtwoord en zorg dat ze automatisch vergrendelen.

Een belangrijk risico buitenshuis vormen openbare wifi-netwerken. Die worden graag gebruikt door hackers om toegang te krijgen tot jouw apparatuur om zo mee te kijken wat je doet. Maakt je smartphone of computer automatisch verbinding met een (mogelijk onveilig) openbaar netwerk, dan zal je toestel de volgende keer hier weer automatisch verbinding mee maken, zonder dat je dit doorhebt. Kies daarom liever niet voor een automatische verbinding met een wifi-netwerk. Gebruik je eigen databundel in plaats van een openbaar netwerk, dit is namelijk veel moeilijker, zo niet bijna onmogelijk, om binnen te dringen. Of maak gebruik van een VPN-verbinding, oftewel een virtual private network. Hiermee wordt onder meer je verbinding met internet versleuteld, zodat je data niet gebruikt kunnen worden door anderen. Het installeren hiervan is minder ingewikkeld dan je misschien denkt. In dit artikel lees je er meer over.

Toch gehackt? Eerste hulp bij een cyberaanval 

Maar wat als je laptop, tablet, of de spelcomputer van je kind toch wordt gehackt? Dan zijn dit de belangrijkste tips:

  1. Raak niet in paniek.
  2. Schakel het apparaat direct uit.
  3. Controleer andere apparaten waarmee het gehackte apparaat eventueel in verbinding stond, bijvoorbeeld via bluetooth, en zet deze uit.
  4. Zet de router en daarmee de internetverbinding uit.
  5. Is je mobiel gehackt? Verbreek de internetverbinding en bel direct met een expert.
  6. Schrijf op wat er is gebeurd en wat je is opgevallen. Heb je op een link in een e-mail geklikt? Heb je iets vreemds gezien in je browser of op een website die je bezocht? Hoe merkte je dat er een probleem was? Deze informatie kan de expert helpen.
  7. Schakel hulp in. Neem je apparaat eventueel mee naar een deskundige.

Altijd en overal goed beschermd?

Univé biedt Zorgeloos Online. Een complete oplossing die online incidenten voorkomt, beschermt en professionele hulp biedt. Je volledige thuisnetwerk is beveiligd en al je apparaten zijn overal beschermd tegen virussen. Je krijgt zo nodig hulp van een expert en eventuele blijvende schade wordt vergoed. Kijk voor meer informatie op unive.nl/zorgeloosonline.

Deel dit bericht