Zorg

AED van levensbelang

AED van levensbelang

Bij het uitladen van de boodschappen zakte Jan in elkaar. De noodkreet van zijn vrouw Martien alarmeerde meerdere buurtbewoners. Hinke was er met haar zoons Leroy en Robin als een van de eersten bij. “Ik zag meteen dat het flink mis was. Jan lag met zijn ogen open op de oprit, hij was op zijn achterhoofd gevallen. Leroy en ik zijn direct begonnen met reanimeren. Een andere buurtbewoner belde 112 en Robin haalde de dichtstbijzijnde AED op, nog geen kilometer verderop.”

Eigen AED

Hinke had de AED daar twee weken eerder zelf opgehangen. Als eigenaresse van een sportschool heeft ze er twee in haar bezit: eentje voor haar eigen sportschool en de andere voor de buitenfitnessschool van haar zoons. Die laatste bleek het redmiddel te zijn voor Jan.

Hinke: “Mijn zoon kon heel gericht rijden, binnen vijf minuten was hij terug.” De AED werd meteen in gebruik genomen. “Omdat ik diverse cursussen heb gevolgd, wist ik hoe het apparaat werkte. In principe kan iedereen een AED bedienen. Een mondelinge handleiding, bijgestaan door een video, vertelt je stapsgewijs waar je de elektroden moet plakken en wat je verder moet doen. Bovendien: je kan het nooit fout doen. Iets doen is nog altijd beter dan niets doen.”

Opluchting

Na twee stroomstoten had Jan weer een hartslag. “Hij is er weer, dacht ik alleen maar. Het voelde als een enorme opluchting. Ik heb een paar keer heel hard ‘Meneer de Vries! Meneer de Vries!’ geroepen. We zijn doorgegaan met reanimeren totdat het ambulancepersoneel het van ons overnam. In de tussentijd kwam er hulp uit alle hoeken: van buurtgenoten en politie, maar ook van een burgerhulpverlener die was opgeroepen. Paniek hadden we niet. Ik denk dat iedereen stijf stond van de adrenaline. Je bent op dat moment alleen maar bezig met het redden van iemands leven. Daar lag de focus op.”

Zwart gat

Toen de ambulance arriveerde, werd Jan aan allerlei infusen gelegd. Met spoed werd hij overgebracht naar het ziekenhuis. Jan: “Daar hebben ze me drie dagen in slaap gehouden. Van het moment dat ik neerviel tot het moment dat ik wakker werd gemaakt, weet ik niks meer. Het is een groot zwart gat. Heel gek, maar het is net alsof het over iemand anders gaat. Wat me wel bezighoudt is dat ik vooraf helemaal geen klachten had. De week ervoor fietste ik samen met mijn vrouw nog 400 kilometer door Drenthe.”

Heldendaad

“Ik mag van geluk spreken dat het vlak voor etenstijd gebeurde”, gaat Jan verder. “Als het op een ander moment gebeurd was, had misschien niemand het geschreeuw van mijn vrouw gehoord. Ik kan niet beschrijven hoe dankbaar ik Hinke ben. Zij heeft er samen met de andere hulpverleners voor gezorgd dat ik hier nog zit.” Terwijl Hinke een schouderklopje krijgt van buurman Jan, zegt ze: “Ik vind het bijzonder dat ik Jan op deze manier heb kunnen helpen. We waren een team samen. En de afloop had niet mooier kunnen zijn. Alles eraan is positief. Net als Jan, zo staat hij ook in het leven."

Huisarts Roel Bos:

“Bij een hartstilstand telt elke seconde. Bel direct 112 en vraag om twee ambulances. De centralist van de meldkamer ondersteunt je telefonisch bij de reanimatie. Zet daarom de luidspreker op je telefoon aan. Vraag iemand een AED op te halen, indien beschikbaar. Steeds meer mensen melden zich aan als burgerhulpverlener en krijgen een bericht op hun telefoon als er een reanimatie in de buurt gaande is. Controleer of het slachtoffer ademt, door de kin met twee vingertoppen op te tillen. Luister en voel maximaal 10 seconden. Is er geen ademhaling en ben je alleen? Start dan met hartmassage, door de handen op elkaar in het midden van de borstkas te zetten. Druk de borstkas met gestrekte armen 5 à 6 centimeter in, in totaal 30 keer. Kantel daarna het hoofd naar achteren, knijp de neus dicht en pas mond-op-mondbeademing toe. Beadem 1 seconde, zodat de borstkas omhoog komt. Na 2 beademingen in maximaal 10 seconden, begin je weer opnieuw met hartmassage (30 keer), dan weer 2 keer beademen, etc. Herhaal deze handelingen, totdat professionals het van je overnemen.”

Dit artikel verscheen eerder in SAMEN, het ledenmagazine van Univé.

Deel dit bericht:

Redactie

De blogredactie van Univé deelt tips en adviezen over voorkomen en beperken. Zakelijk en particulier.