Verkeersregels scooters en bromfietsen
Een scooter is een gemotoriseerde tweewieler met twee kleine, brede wielen. De term scooter is overigens een verzamelnaam. Hierdoor vallen een brommer (bromfiets), snorfiets en motor dus ook onder de term scooter. Waar moet u als automobilist nu op letten als u in het verkeer te maken krijgt met een scooter?
Soorten scooters
Er zijn drie verschillende soorten scooters in het verkeer: de snorscooter, de bromscooter en de motorscooter. Op de rijbaan krijg je als automobilist vooral te maken met bromscooters (bromfietsen) en motorscooters (motoren).
Snorscooter in het verkeer
Laten we eerst eens kijken naar de snorscooter of snorfiets. Een snorscooter is een soort bromfiets die niet harder mag dan 25 km/u. Dit betekent dat een snorfiets op het fietspad moet rijden. Je herkent een snorfiets of snorscooter aan de blauwe kentekenplaat. Vanaf 1 januari 2023 is er ook helmplicht op een snorfiets.
Bromscooter op de weg
Het kan ook zijn dat u in het verkeer een bromscooter, bromfiets of brommer tegenkomt. Dit is een gemotoriseerde tweewieler die niet harder mag rijden dan 45 km/u. Om hierop te mogen rijden heeft de bestuurder een speciaal brommerrijbewijs nodig (AM). De bestuurder moet minimaal 16 jaar oud zijn en dient een helm te dragen.
Een brommer moet op het fiets/bromfietspad rijden of op de rijbaan. En mag dus niet op het gewone fietspad rijden. U herkent een brommer aan de gele kentekenplaat.
De precieze maximumsnelheid van een brommer is afhankelijk van de weg waar op gereden wordt:
- Op de rijbaan is de maximumsnelheid 45 kilometer per uur.
- Op het fiets/bromfietspad buiten de bebouwde kom is de maximumsnelheid 40 kilometer per uur.
- Op het fiets/bromfietspad binnen de bebouwde kom is de maximumsnelheid 30 kilometer per uur.
De motor of motorscooter
Om op een motor of motorscooter te mogen rijden, is ook een speciaal rijbewijs nodig: rijbewijs A. De bestuurder van een motor moet ook minimaal 18 jaar oud zijn. Het dragen van een helm is verplicht en vaak draagt een motorrijder ook een speciaal motorpak.
Een motor mag op de rijbaan, autoweg of snelweg rijden. Houd er rekening mee dat een motorrijder kwetsbaarder is dan een automobilist. Daarom zijn er voor motorrijders speciale regels om veilig op een motor te kunnen rijden.
Geef scooters voldoende ruimte in het verkeer
Om vervelende verkeersituaties, zoals afsnijden, opzettelijk gebruik grootlicht of richtingaanwijzers en bumperkleven, te voorkomen, is het belangrijk dat automobilisten scooters voldoende ruimte geven op de weg. Scooters rijden nou eenmaal langzamer dan auto’s. Elkaar de ruimte geven maakt deelnemen aan het verkeer voor iedereen een stuk prettiger.
We hebben meer informatie over verkeersregels en -situaties.