Ga naar inhoud

Verkeersregels scooters en bromfietsen

Een scooter is een gemotoriseerde tweewieler met twee kleine, brede wielen. De term scooter is overigens een verzamelnaam. Hierdoor vallen een brommer (bromfiets), snorfiets en motor dus ook onder de term scooter. Waar moet u als automobilist nu op letten als u in het verkeer te maken krijgt met een scooter?

Soorten scooters

Er zijn drie verschillende soorten scooters in het verkeer: de motorscooter, de bromscooter en de snorscooter. Op de rijbaan krijgt u als automobilist vooral te maken met bromscooters (bromfietsen) en motorscooters (motoren).

Snorscooter in het verkeer

Laten we eerst eens kijken naar de snorscooter of snorfiets. Een snorscooter is een soort bromfiets die niet harder mag dan 25 km/u. Dat houdt in dat zo’n snorfiets dus op het fietspad moet rijden. U herkent een snorfiets of snorscooter aan de blauwe kentekenplaat.

Bromscooter op de weg

Het kan ook zijn dat u in het verkeer een bromscooter, bromfiets of brommer tegenkomt. Dit is een gemotoriseerde tweewieler die niet harder mag rijden dan 45 km/u. Om hierop te mogen rijden heeft de bestuurder een speciaal brommerrijbewijs nodig (AM). Ook dient hij of zij minimaal 16 jaar oud te zijn en een helm te dragen. 

Een brommer moet op het fiets/bromfietspad rijden of op de rijbaan. En mag dus niet op het gewone fietspad rijden. U herkent een brommer aan de gele kentekenplaat.

De precieze maximumsnelheid van een brommer is afhankelijk van de weg waar op gereden wordt:

  • Op de rijbaan is de maximumsnelheid 45 kilometer per uur.
  • Op het fiets/bromfietspad buiten de bebouwde kom is de maximumsnelheid 40 kilometer per uur.
  • Op het fiets/bromfietspad binnen de bebouwde kom is de maximumsnelheid 30 kilometer per uur.

De speed-pedelec

Voor de speed-pedelec (een high-speed e-bike die maximaal 45 km/u rijdt) gelden dezelfde regels als voor een bromfiets.

De motor of motorscooter

Om op een motor of motorscooter te mogen rijden, is ook een speciaal rijbewijs nodig: rijbewijs A. De bestuurder van een motor moet ook minimaal 18 jaar oud zijn. Het dragen van een helm is verplicht en vaak draagt een motorrijder ook een speciaal motorpak.

Een motor mag op de rijbaan, autoweg of snelweg rijden. Houd er rekening mee dat een motorrijder kwetsbaarder is dan een automobilist. Daarom zijn er voor motorrijders speciale regels om veilig op een motor te kunnen rijden.

Geef scooters voldoende ruimte in het verkeer

Scooters rijden vaak langzamer dan auto’s. Dat zorgt er wel eens voor dat een automobilist ongeduldig wordt. Hij gaat dan bumperkleven of inhalen op een plek waar dat niet verstandig is. Ook afsnijden bij het inhalen of knipperen met de richtingaanwijzers of het groot licht komt regelmatig voor.

Daar zitten scooterrijders natuurlijk niet op te wachten. Het is daarom belangrijk om als automobilist scooters de ruimte te geven op de weg. Dat maakt het voor elke deelnemer in het verkeer een stuk prettiger.

We hebben meer informatie over verkeersregels en -situaties