Tweedehands elektrische auto
Elektrisch rijden: steeds meer mensen kiezen ervoor. De elektrische auto is dan ook door de jaren heen steeds vaker tweedehands te vinden. De nieuwe modellen zijn vaak nog erg duur. Dan kan een tweedehands elektrische auto een stuk aantrekkelijker zijn om aan te schaffen.
Er zijn genoeg redenen om een elektrische auto te kopen. En wat betreft een tweedehands elektrische auto? Voordelig, vol met veiligheidsfuncties en bovendien goed voor het milieu. Maar waar moet u op letten bij zo’n tweedehands model? We leggen het uit op deze pagina.
Lees ook: de populairste elektrische auto's in Nederland
Waar op te letten bij een tweedehands elektrische auto?
Voor een elektrische auto is er gelukkig weinig onderhoud nodig. Een elektromotor heeft namelijk niet veel onderdelen die snel slijten. Elektrische auto’s zijn ook nog vrij nieuw. Dat betekent dat ze vaak nog in goede staat zijn. Als u een tweedehands elektrische auto koopt, doet u er goed aan om op een aantal zaken te letten. We hebben de belangrijkste voor u op een rijtje gezet:
Het belangrijkste onderdeel van een elektrische auto is de accu. Deze bepaalt namelijk hoe ver u kunt rijden. Een accu wordt na enkele jaren minder goed. Dit is te vergelijken met de batterij van een smartphone. Zo loopt de accu sneller leeg. Dat wordt accudegradatie genoemd. Bij een auto duurt dat proces gelukkig een stuk langer dan bij een smartphone. De meeste modellen van vijf jaar en ouder, hebben nog tussen de 80% en 97% aan kracht in de accu. Het meeste zit daarbij boven de 90%.
Controleer de garantie van de accu van de elektrische auto. Veel merken hebben namelijk een langere garantietijd hierop. Heeft u een elektrische occasion op het oog? Dan kan het zijn dat er nog garantie op de accu zit.
Iets wat ook erg belangrijk is om mee te nemen in uw overweging, is de actieradius. Dat is de afstand die een volledig opgeladen auto kan rijden. De oudere modellen kunnen meestal minder grote afstanden afleggen dan de nieuwe modellen. Verwacht ongeveer een maximum actieradius van 250 km. Zeker als u lange afstanden wil rijden zonder dat u vaak moet opladen. Wilt u zekerheid over de actieradius? Maak dan eens een lange proefrit en bereken de actieradius zelf.
Regelmatig op en neer reizen, betekent dat u soms een oplaadpauze nodig heeft. Kijk dus ook naar de laadsnelheid van de auto. Er zijn veel openbare laadpunten in Nederland. Wel verschilt het per model hoe snel de accu helemaal is opgeladen. Niet elke accu kan ook snelladen. Tot slot zijn er sommige auto’s die een ander soort stekker nodig hebben bij het opladen.
Veel elektrische auto’s mogen geen aanhangers of caravans trekken. Lang niet elk model heeft een trekhaak. Wilt u er wel een trekhaak op monteren? Dat is bij veel modellen elektrische auto’s erg lastig. Dat komt door hoe de auto in elkaar zit.
Met een caravan of aanhanger wordt ook de actieradius een stuk minder. Laat u hier goed over informeren. Vaak mag er namelijk niet gereden worden met een caravan of aanhanger achter een elektrische auto.
Tot slot is het goed om uit te zoeken hoe u uw auto moet overschrijven. Wij hebben een handige checklist waar u op moet letten bij het overschrijven van een auto. Ook kunt u overwegen om een tweedehands elektrische auto te leasen bij Univé.
Belastingvoordeel en subsidie op elektrisch rijden
Soms kunt u bij een tweedehands elektrische auto ook nog een subsidie krijgen van de overheid. Dat kan behoorlijk wat geld schelen. Lees voor meer informatie onze pagina wegenbelasting voor elektrische auto’s.
Tweedehands elektrische auto verzekeren
Bent u op zoek naar een elektrische auto occasion? Kijk dan ook alvast naar een passende autoverzekering. Bij Univé hebben wij een speciale verzekering voor elektrische auto’s. Hierbij is ook de laadkabel meeverzekerd.
Neemt u ook een laadpaal thuis? Kies dan voor een opstalverzekering bij Univé. Zo zijn uw elektrische auto, én uw laadpaal goed verzekerd tegen schade.