Ga naar inhoud

Tenaamstellingscode kwijt? Zo vraag je een nieuwe aan

De tenaamstellingscode is een onderdeel van het kentekenbewijs. Deze heb je eigenlijk alleen nodig als je je auto wilt verkopen, schorsen, slopen, inruilen of uitvoeren. Maar wat nou als je dit wilt doen en je je tenaamstellingscode kwijt bent?

Wat is een tenaamstellingscode?

Een tenaamstellingscode is een unieke code, bestaande uit 9 cijfers, die wordt gebruikt bij het registeren van een voertuig in Nederland. Let op: bij een papieren kentekenbewijs hoort geen tenaamstellingscode. De tenaamstellingscode is opgesplitst in twee delen: deel 1 bestaat uit 4 cijfers en deel 2 bestaat uit 5 cijfers. De eerste 4 cijfers vind je op het tenaamstellingsbewijs, dit ziet eruit als een soort kassabon.

Brief RDW

De laatste 5 cijfers vind je op de brief die je van de RDW hebt gekregen, samen met je kentekencard. In die brief zijn alleen de laatste 5 cijfers zichtbaar, je kunt daar ook de eerste 4 cijfers invullen. Zo heb je de tenaamstellingscode compleet. Bewaar deze brief thuis op een veilige plek en houd deze gescheiden van je kentekencard. Met je kentekencard en tenaamstellingscode kan namelijk iedereen jouw auto overschrijven.

Waarom is de tenaamstellingscode belangrijk?

De tenaamstellingscode heb je als autobestuurder alleen nodig bij het verkopen, schorsen, slopen, inruilen of uitvoeren van de auto. Wanneer je je auto verkoopt moet je het kenteken laten overschrijven op naam van de nieuwe eigenaar. Hiervoor moet je de tenaamstellingscode kunnen aantonen. Zonder de tenaamstellingscode kun je het kenteken dus niet overzetten.

Diefstal of total loss

Is je auto total loss door een aanrijding of gestolen? Wanneer je je auto bij Univé hebt verzekerd, moet je alle sleutels en het complete kentekenbewijs (inclusief tenaamstellingscode) kunnen afgeven. Alleen dan keert Univé de schade uit.

Verschil tenaamstellingscode en meldcode

De tenaamstellingscode en meldcode worden nog wel eens met elkaar verward. Toch hebben beide codes een andere betekenis en doel. Wij zetten de belangrijkste verschillen voor je op een rij:

Verschil tenaamstellingscode en meldcode

 • Tenaamstellingscode bestaat uit 9 cijfers, de meldcode 4.
 • Tenaamstellingscode is alleen nodig bij het verkopen, slopen, inruilen, schorsen of uitvoeren van de auto. De meldcode is alleen nodig voor het afsluiten van een autoverzekering.
 • Tenaamstellingscode vind je in 2 delen: op het tenaamstellingsbewijs en brief van de RDW. Meldcode vind je op de kentekencard of onder de motorkap.

Meldcode kwijt 

Meldcode kwijt? Check dan je kentekencard. En anders kun je altijd onder de motorkap van je auto kijken of aan de binnenkant van het portier. Daar staat namelijk ook de meldcode genoteerd. Wanneer je de meldcode nergens kunt vinden, kun je ook contact opnemen met de RDW of de autoverkoper.

Tenaamstellingscode kwijt: hoe vraag ik een nieuwe aan?

Je bent je tenaamstellingscode kwijt. Dat kan gebeuren. Gelukkig kun je altijd een nieuwe tenaamstellingscode aanvragen bij de RDW. Dat werkt als volgt:

 • 1

  Ga naar de website van de RDW.

 • 2

  Log in met je DigiD of eHerkenning.

 • 3

  Betaal met iDEAL.

  De kosten voor het aanvragen van een nieuwe tenaamstellingscode bedragen € 1,10. 

 • 4

  Nieuwe tenaamstellingscode downloaden.

  Hierna krijg je 2 mails van de RDW. In de tweede mail staat de link naar je nieuwe tenaamstellingscode. Download deze binnen 40 dagen, daarna is de link niet meer geldig.

 • 5

  Bewaar de nieuwe tenaamstellingscode goed.

  De oude code is niet meer geldig, het kenteken blijft wel gelijk.