Ga naar inhoud

Startmotor kapot

Start uw auto niet? Dan kan het zomaar zijn dat de startmotor kapot is of niet meer goed werkt. Met als gevolg dat de startmotor vervangen of gereviseerd moet worden. En u met extra kosten geconfronteerd wordt. Krijgt de startmotor geen stroom? Dan is een lege accu hoogstwaarschijnlijk de oorzaak. 

Wat is een startmotor eigenlijk? 

Maar laten we eerst eens kijken wat een startmotor nu eigenlijk precies is. Elke auto beschikt over een startmotor. Het is een elektromotor die stroom ontvangt van de accu. Door het omdraaien van de contactsleutel of het indrukken van de startknop wordt de startmotor in werking gebracht. En dat zorgt er weer voor dat de motor van de auto gaat lopen. Het is dus eigenlijk te vergelijken met het aanslingeren van auto’s in vroeger tijden, maar dan op een automatische manier. 

Startmotor vervangen 

Als uw startmotor kapot is dan zal deze vervangen moeten worden. Hoort u nog een harde klik bij het omdraaien van de contactsleutel? Zet dan het contact uit en zet de auto in de hoogste versnelling. Door de auto vervolgens rustig heen en weer te duwen, kan het zijn dat u nog een klein stuk kunt rijden. Zoals naar de garage om daar de startmotor te laten maken.  

Werkt dat niet? Schakel dan Univé Pechhulp in als u dat bij uw verzekering heeft afgesloten. Wij kunnen dan binnen 35 minuten bij u zijn. 

Startmotor kosten

Wilt u weten wat het kost om een startmotor te laten vervangen? De gemiddelde prijs voor een nieuwe startmotor ligt rond de € 300. Kiest u voor een gereviseerde startmotor? Dan bedraagt de prijs zo’n € 200. 

Aanwijzingen voor een kapotte startmotor 

Na verloop van tijd slijt een startmotor nu eenmaal. Tijdens het gebruik van de auto wordt deze flink belast waardoor onderdelen stuk kunnen gaan. Maar wanneer weet u nu of de startmotor kapot is? De volgende zes symptomen kunnen een aanwijzing zijn dat de startmotor niet meer werkt: 

  • U wilt de auto starten maar er gebeurt niets
  • U hoort het geluid van de starter, maar de motor gaat niet draaien. 
  • Soms start de motor niet als u weg wilt rijden. 
  • U hoort rare geluiden als u de auto start. 
  • Bij het starten van de auto dimt de verlichting. 
  • Er is rook te ruiken of te zien als u de auto start. 

Is een van deze zaken het geval bij uw auto, laat de auto dan nakijken in de garage. Dan is de kans groot dat de startmotor vervangen moet worden. Het vervangen van de startmotor is overigens niet hetzelfde als de accu vervangen.

Wij hebben meer tips en advies over auto-onderhoud.