Ga naar inhoud

Startmotor kapot

Start je auto niet? Dan kan het zomaar zijn dat de startmotor kapot is of niet meer goed werkt. Je startmotor moet dan waarschijnlijk vervangen worden.

Inhoudsopgave

Hoe weet ik of mijn startmotor kapot is?

De volgende zes symptomen kunnen een aanwijzing zijn dat de startmotor niet meer werkt: 

  • Je wilt de auto starten maar er gebeurt niets
  • Je hoort het geluid van de starter, maar de motor gaat niet draaien. 
  • Soms start de motor niet als je weg wilt rijden. 
  • Je hoort rare geluiden als u de auto start. 
  • Bij het starten van de auto dimt de verlichting. 
  • Er is rook te ruiken of te zien als je de auto start. 

Is een van deze zaken het geval bij jouw auto, laat de auto dan nakijken in de garage. Dan is de kans groot dat de startmotor vervangen moet worden.

Een kapotte startmotor onderweg 

Hoor je nog een harde klik bij het omdraaien van de contactsleutel? Zet het contact dan uit en zet de auto in de hoogste versnelling. Duw de auto daarna rustig heen en weer. Je kunt dan weer een klein stukje rijden. Als je dit doet, ga dan wel meteen naar de garage of naar huis. Daarna kun je de startmotor laten vervangen.

Een kapotte startmotor en je verzekering

Een kapotte startmotor is helaas niet verzekerd op je autoverzekering. Maar heb je Univé Pechhulp afgesloten bij je autoverzekering? Dan kun je wel gebruik maken van pechhulp als je met een kapotte startmotor gestrand bent, ook in je eigen woonplaats. Bel + 31 592 348 112 of schakel Pechhulp in via de Univé App. Er is dan binnen 35 minuten iemand bij je.

De kosten van een startmotor

De gemiddelde prijs van een nieuwe startmotor ligt rond de € 300. Kies je voor een oudere, gerepareerde startmotor? Dan liggen de kosten vaak rond de € 200. De kosten voor de montage komen daar nog bij, die zijn gemiddeld  € 80.

Wij hebben meer tips en advies over auto-onderhoud. Lees daarnaast ook over het verkopen van je kapotte auto.