Ga naar inhoud

Overschrijvingsbewijs kwijt? Dit moet je doen

Wil je je auto verkopen of wegdoen en heeft deze nog een papieren kentekenbewijs? Dan heb je het overschrijvingsbewijs nodig om dit te kunnen doen. Maar wat nou als je dit kwijt bent? 

Wat is het overschrijvingsbewijs?

Het overschrijvingsbewijs is onderdeel van het papieren kentekenbewijs en is niets meer dan een papiertje met een code erop. Het papieren kentekenbewijs bestaat in totaal uit 3 onderdelen:

  1. Voertuigbewijs (deel IA). Alle gegevens van het voertuig staan hier vermeld. Deze hoor je altijd bij je te hebben als je met de auto de weg op gaat.
  2. Tenaamstellingsbewijs (deel IB). Hier vind je de tenaamstellingsgegevens en kun je dus aantonen dat de auto van jou is. Deze hoor je ook altijd mee te nemen als je de auto instapt.
  3. Overschrijvingsbewijs (deel II). Dit heb je nodig om de auto over te kunnen schrijven of weg te doen. Deze hoef je dus niet mee te nemen bij elke autorit.

Belangrijk: bewaar het overschrijvingsbewijs altijd apart van deel IA en deel IB.

Het papieren kentekenbewijs is een oude variant, want sinds 1 januari 2014 geeft de RDW alleen nog maar kentekenbewijzen uit op creditcardformaat. Op de kentekencard vind je zowel de voertuiggegevens als persoongegevens van de autobezitter. Deel IA en IB zijn hier dus samengevoegd. Het overschrijvingsbewijs is per 2014 vervangen door de tenaamstellingscode

Overschrijvingsbewijs kwijt

Het overschrijvingsbewijs krijg je maar één keer van de RDW. Dit doen ze om het minder gevoelig te maken voor fraude. Het is dus belangrijk dat je deze goed bewaart. Raak je hem toch kwijt? Dan is het gelukkig mogelijk om een nieuwe code aan te vragen.

Wanneer je je tenaamstellingscode kwijt bent, kun je een nieuwe aanvragen op de website van de RDW. Dit kost € 1,10. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is je DigiD of eHerkenning. 

Overschrijvingsbewijs deel 2 kwijt 

Heb je nog de papieren versie, oftewel overschrijvingsbewijs deel II, en ben je dit kwijt? Dan moet je een nieuw kentekenbewijs aanvragen bij de RDW. Dit betekent dat alle onderdelen van je papieren kentekenbewijs worden vervangen door het nieuwe bewijs: de kentekencard en tenaamstellingscode.

Een nieuw kentekenbewijs aanvragen kan gelukkig ook gemakkelijk online. Het enige wat je nodig hebt is je DigiD en meldcode, deze vind je op deel IB. De kosten hiervoor zijn € 34,50. Let er wel op dat de nieuwe kentekencard en tenaamstellingscode apart van elkaar verzonden worden per post. De tenaamstellingscode ontvang je namelijk een werkdag later. Bij ontvangst van het nieuwe kentekenbewijs is de papieren versie niet meer geldig. 

Overschrijvingsbewijs deel 3 kwijt

Tot 1 juni 2004 was er het overschrijvingsbewijs deel 3. Wanneer je dit kwijt bent geldt eigenlijk hetzelfde als wanneer je het overschrijvingsbewijs deel II verliest. Met je DigiD en meldcode kun je een nieuw kentekenbewijs aanvragen. Je ontvangt vervolgens een (nieuwe) kentekencard en tenaamstellingscode. 

Tenaamstellingscode

Het overschrijvingsbewijs is op 1 januari 2014 door de RDW vervangen door de tenaamstellingscode. Dit is een unieke 9-cijferige code, opgesplitst in twee delen. Deel 1 bestaat uit 4 cijfers en staat op het tenaamstellingsbewijs. Dit is een soort kassabon die je krijgt bij het overschrijven van je auto. De laatste 5 cijfers, deel 2, vind je op de brief die je van de RDW hebt gekregen samen met je kentekencard.