Ga naar inhoud

Is de laadkabel van mijn elektrische auto verzekerd?

Is de laadkabel van je elektrische of hybride auto gestolen? Dat is vervelend; wat nu? En wat vergoedt je verzekeraar? Je kunt voorkomen dat je laadkabel gestolen wordt. Hoe je dat doet en welke verzekering je precies nodig hebt, lees je op deze pagina.

Type laadkabel en diefstal

De laadkabel van je elektrische auto kan worden gestolen. Bijvoorbeeld als er wordt ingebroken in je auto. Dieven verkopen je laadkabel graag voor een flinke prijs. Als je auto aan de laadpaal thuis aangesloten staat, kan je laadkabel ook gestolen worden. Dit kan alleen bij een laadkabel type 1. Laadkabels type 2 zijn voorzien van een beschermende vergrendeling als je auto aan de lader staat. Daardoor zijn deze veel moeilijker te stelen.

In het instructieboekje van je auto kun je nalezen welk type kabel bij jouw auto zit. Ook kun je kijken naar het aantal pinnen in jouw laadstekker. Zijn het er 5, dan heb je een type 1 laadkabel. Een type 2 laadkabel heeft 7 pinnen.

Diefstalbeveiliging openbare laadpalen

Als je jouw auto oplaadt bij een openbare laadpaal, kan jouw laadkabel niet gestolen worden. Deze laadpalen hebben standaard een diefstalbeveiliging. De kabel is na het scannen van je laadpas vergrendeld in de laadpaal. Je kunt de laadkabel pas weer losmaken bij het opnieuw scannen van je laadpas.

Wat te doen bij diefstal?

Is jouw laadkabel gestolen? Dan is het belangrijk om eerst aangifte te doen bij de politie. Zo kunnen zij maatregelen treffen om meer diefstal te voorkomen. Bovendien kunnen ze jouw laadkabel misschien terugvinden.

Vraag bij je aangifte ook een bewijs van aangifte aan. Dit bewijs is nodig om melding van diefstal te kunnen doen bij de verzekeraar. Daarna kan de hoogte van de vergoeding berekend worden.

Ben ik ook verzekerd voor schade aan mijn laadkabel?

Je laadkabel kan ook beschadigen. Een laadstekker is waterdicht, maar door bijvoorbeeld een kleine beschadiging kan er toch wat water naar binnen lekken. Met een WA+ of een All Risk autoverzekering van Univé ben je hiervoor verzekerd. Let op: er geldt wel een eigen risico bij schade aan je laadkabel. Dit heeft geen gevolg voor je no-claimkorting.

Je laadkabel verzekerd bij Univé

Als jouw laadkabel gestolen is, kun je bij Univé rekenen op een vergoeding met een autoverzekering. Je laadkabel is namelijk standaard meeverzekerd bij een WA+ of een All Risk autoverzekering. Hier geldt je zelf gekozen eigen risico. Daarnaast heeft het geen gevolgen voor je opgebouwde no-claimkorting.

Met een WA-autoverzekering van Univé is je laadkabel niet meeverzekerd. Deze verzekering dekt alleen schade aan anderen.

Bereken je premie