Ga naar inhoud

Veilig invoegen en uitvoegen op de snelweg

Misschien zit je al jaren achter het stuur en kun je wel een opfrisser gebruiken: de regels rond invoegen en uitvoegen op de snelweg. Want hoe zit dat ook alweer? Waar moet je op letten, en hoe kun je veilig in- en uitvoegen op de snelweg? Univé legt het graag uit, zodat jij veilig de snelweg op kunt. 

Veilig invoegen op de snelweg 

Om van een oprit de snelweg op te komen, moet je invoegen. Daarbij moet je goed opletten. Van je oprit kom je terecht op de invoegstrook. Deze kan kort of lang zijn. Is de invoegstrook lang? Dan heb je wat extra tijd om in te voegen. Bij een korte invoegstrook zul je dit sneller moeten doen. Als je hier namelijk te lang door blijft rijden, kom je op de vluchtstrook terecht. Je mag alleen op de vluchtstrook rijden in geval van pech of nood. Soms mag je de vluchtstrook wel gebruiken als je moet filerijden

Hoe kun je invoegen op de snelweg? 

Het invoegen op de snelweg kan soms even lastig zijn. Wij leggen je daarom in een stappenplan uit hoe je dit veilig en gemakkelijk kunt doen: 

 • Let voordat je gaat invoegen heel goed op het verkeer op de snelweg. Je komt namelijk met een lagere snelheid aanrijden richting een drukke weg waar met hoge snelheid gereden wordt. 

 • Zorg dat je jouw snelheid aanpast op de snelweg. Rij je te langzaam? Dan is het lastiger om in te voegen tussen de snel rijdende auto’s.  

 • Verleen voorrang aan de auto’s die al over de snelweg rijden. Doe je dit niet? Dan kunnen gevaarlijke situaties ontstaan zoals een aanrijding.  

 • Hou de andere bestuurders op de snelweg goed in de gaten. Sommige bestuurders zullen van de rechterrijstrook naar links rijden om jou ruimte te geven. Dat is niet verplicht, dus ga er niet zomaar vanuit dat zij dit doen. Kijk dus goed of er ruimte is op de rijstrook waar jij wilt invoegen voordat je deze rijstrook op rijdt. 

 • Is er genoeg ruimte? Kom dan op snelheid en voeg in. Je kunt vanaf dat moment op dezelfde snelheid rijden als de andere bestuurders op de weg.  

Hoe kun je veilig uitvoegen op de snelweg? 

Wanneer je de snelweg weer wilt verlaten, wordt het tijd om uit te voegen. Je zorgt er dan voor dat je veilig van de snelweg op de afrit komt. Ook hiervoor hebben we een gemakkelijk stappenplan, waarmee jij veilig kunt uitvoegen: 

 • Let ook bij het uitvoegen weer goed op, zeker wanneer je nog aan de linkerkant rijdt. Dan moet je namelijk eerst de rechterbaan oversteken voordat je de afrit bereikt. Het is handig als je op tijd voor het uitvoegen al aan de rechterkant rijdt.  

 • Geef alvast je richting aan. Zo laat je andere autorijders zien dat je wilt gaan afslaan. Doe dit vanaf ongeveer 300 meter voor het uitvoegen. Deze afstand kun je makkelijk tellen door te kijken naar de hectometerpaaltjes langs de snelweg.  

 • Voordat je de afrit inrijdt, kom je eerst op de uitvoegstrook terecht. Deze is duidelijk aangegeven met wegmarkeringen: 

  • Pijlen die richting de afrit wijzen naar rechts.
  • Een geblokte streep die het verschil laat zien tussen de uitvoegstrook en de gewone rijbaan.  
 • Kijk eerst goed of er geen bestuurders van achteren de uitvoegstrook oprijden. Rijd je nog links? Let dan ook goed op verkeer op de rijstrook die je moet oversteken. 

 • Is de uitvoegstrook vrij? Buig dan af richting de afrit en verminder je snelheid. 

Veilig op Weg met Univé 

Veilig invoegen en uitvoegen: het kan zoveel schelen. Wist je dat veilig rijden bij Univé sowieso heel veel kan schelen? Met deze gratis aanvullende dekking kun jij bij veilig rijgedrag als beloning namelijk maximaal 10% korting krijgen op je totale autopremie (inclusief aanvullende dekkingen). Dat is Veilig op Weg van Univé.  

Lees meer over veilig op weg