Ga naar inhoud

Condens in de auto

Heb je bij het starten van je auto last van een beslagen autoruit? Dan heb je te maken met condens in de auto. Als er sprake is van condens heb je zowel warme als vochtige lucht in je auto. Als deze warme en vochtige lucht nergens heen kan ontstaat er condens. Maar hoe kun je condens in je auto voorkomen? En wat doe je tegen condens in je auto? Je leest het hier bij Univé. 

Ik heb last van condens in de auto 

Goed zicht is tijdens het autorijden erg belangrijk. Heb je last van condens in de auto? Wacht voordat je vertrekt totdat de condens in je auto verdwenen is. Maar hoe krijg je de condens in je auto weg? Of hoe voorkom je deze condens in de auto? Hiervoor heb je een aantal opties: 

  • Gebruik een auto ontvochtiger. Dit is een zakje dat je voorin je auto kunt leggen. Het zakje trekt al het vocht in de auto naar zich toe. Hierdoor is je auto minder vochtig en heb je dus minder last van condens. 

  • Zet de airco aan. Doe dit op de hoogste stand. Heb je geen airco? Zet dan de verwarming aan.  

  • Maak zelf de binnenkant van je autoruit schoon met een doekje of spons.  

Als condens niet verdwijnt 

In de meeste gevallen verdwijnt de condens hiermee binnen enkele seconden. Wanneer je vaker last hebt van condens in je auto is het verstandig om eens langs je garage te rijden. Soms is er iets anders aan de hand. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je autorubbers niet meer goed hun werk doen. Hierdoor sluiten je deuren niet meer volledig en zorgt dit voor een extra opening voor het vocht.  

Het kan ook zijn dat je last hebt van ruitschade. Een sterretje in je voorruit kan namelijk ook zorgen voor (extra) condens in de auto.  

Tips veilig op weg 

In de koudere maanden heb je vaker te maken met slechtweer. Dat gaat vaak gepaard met meer koude lucht. Hierdoor heb je sneller last van condens in de auto. We vinden verkeersveiligheid bij Univé ontzettend belangrijk. Zorg ervoor dat je altijd veilig de weg op gaat. We hebben daarom nog een aantal extra tips voor je op een rijtje gezet: 

  • Ga altijd op tijd naar je garage voor onderhoud. Branden er lampjes die niet moeten branden? Laat je auto op tijd onderhouden.  

  • Houd altijd voldoende afstand van je voorganger. Het advies is minimaal twee seconden.  

  • Rij altijd MONO

  • Rij altijd met de aangegeven snelheid. 

  • Check van tevoren de weervoorspellingen. Is er slecht weer op komst? En hoef je niet per se de weg op? Blijf dan thuis en wacht tot het slechte weer voorbij is. 

Download de UnivéApp en maak gebruik van de Veilig op Weg functie. Daarmee krijg je inzicht in je rijgedrag zoals je telefoongebruik, snelheid en remmen en optrekken. Rij je veilig? Dan ontvang je tot maximaal 10% korting op je autopremie.