Ga naar inhoud

Auto-ongeluk: wat nu?

Het kan iedereen overkomen, maar u wilt het natuurlijk het liefst voorkomen: een auto-ongeluk. Krijgt u hier helaas toch mee te maken? Dan is het belangrijk dat u weet wat u moet doen en bovenal ook rustig blijft.

Auto-ongeluk? Dit moet u doen!

  • Blijf in de eerste plaats vooral rustig direct nadat u een aanrijding met de auto heeft gehad. 
  • Breng vervolgens uzelf en anderen zo snel mogelijk in veiligheid en zorg voor de eventuele gewonden. Let op: verplaats een gewond persoon niet! 
  • Bel indien nodig ook 112.

Aanrijding auto: twee soorten

Wat te doen bij een aanrijding is een vraag die vaak gesteld wordt. Daarbij is het allereerst belangrijk om te weten om wat voor aanrijding met de auto het precies gaat. Is het een eenzijdig of een tweezijdig auto-ongeluk.


Een eenzijdig auto-ongeluk

Bij een eenzijdig aanrijding gaat het om een auto-ongeval in de vorm van een botsing met een ander object. U moet dan denken aan een paaltje of een boom. Er zijn geen andere weggebruikers bij deze vorm van aanrijding betrokken.

Een tweezijdig auto-ongeluk

Een tweezijdige aanrijding betreft een aanrijding van uw auto met een andere weggebruiker. Er is dus een tegenpartij in beeld bij dit auto-ongeval en het is belangrijk om te achterhalen bij wie de schuldvraag ligt. Ligt de schuld bij de tegenpartij? Dan kunt u die aansprakelijk stellen via uw autoverzekering of een rechtsbijstandsverzekering. Treft u (deels) schuld, dan gaat de tegenpartij juist u aansprakelijk stellen. Aangezien u met uw auto altijd een verplichte WA-verzekering heeft, wordt de schade die u met uw auto aan anderen toebrengt vergoed.

Politie bellen?

Het is niet noodzakelijk om bij elk auto-ongeluk de politie of andere hulpdienst te bellen. Het hangt er grotendeels vanaf hoe groot de schade aan de voertuigen is. Bij een kleine schade is het dus niet nodig om de politie in te schakelen. Het is wel slim om de politie erbij te halen in de volgende gevallen:

  • U heeft het vermoeden van een misdrijf (bijvoorbeeld als u denkt dat er alcohol in het spel is of dat de andere bestuurder geen rijbewijs heeft)
  • Er is een buitenlands voertuig bij het ongeluk betrokken
  • Er zijn gewonden of de schade aan de voertuigen is fors

Botsing auto? Vul een schadeformulier in!

Is er sprake van een tweezijdige aanrijding na een botsing met de auto? Vul dan altijd een schadeformulier in. De voorzijde hiervan vult u samen met de tegenpartij in. Geef hier duidelijk op aan wat er gebeurd is en stuur het formulier op aan uw verzekeraar.

Schade melden bij een botsing en bewijs

Van de eerste schrik bekomen en het schadeformulier ingevuld? Breng dan zo vlug mogelijk ook uw verzekeraar op de hoogte van het auto-ongeluk. Bij Univé kunt u de schade online melden via Mijn Univé of de Univé App.

Zorg er ook voor dat u voldoende bewijs verzamelt na de botsing met uw auto. Of het nu gaat om een kleine schade of juist een ernstig auto-ongeluk: u doet er goed aan om meteen alles te noteren wat in u opkomt en foto’s en filmpjes te maken als extra bewijsmateriaal.

En mochten er onafhankelijke getuigen aanwezig zijn, noteer dan hun contactgegevens. Zo zijn zij achteraf te benaderen voor een eventuele getuigenverklaring.

Zorg voor de beste autoverzekering

Niemand zit te wachten op een auto botsing. Maar als zoiets dan toch gebeurt, is het fijn om te weten dat u goed verzekerd bent. En dat u weet wat u precies moet doen en regelen.

We hebben meer tips en advies over schade aan uw auto.