Ga naar inhoud

Elektrische auto verzekeren: zo zit het met de accu

Heb je net een elektrische auto gekocht? Dan wil je deze vast goed verzekerd hebben. Het verzekeren van een elektrische auto is niet heel anders dan het verzekeren van een brandstof auto. Toch zijn er een aantal zaken waar je extra goed op moet letten, zoals de accu. Hoe is de accu eigenlijk verzekerd en waar moet je nog meer rekening mee houden?

Accu elektrische auto verzekeren

Hoe de accu van je elektrische auto is verzekerd, hangt af van welke basisdekking je neemt. Kies je voor WA? Dan is je accu niet verzekerd tegen diefstal en schade. Bij WA+ is de accu verzekerd tegen diefstal, brand en kortsluiting.

Wil je de accu van je elektrische auto goed verzekerd hebben? Kies dan voor een All Risk dekking. Hiermee ben je verzekerd tegen diefstal én schade aan je accu. Zelfs als je de schade zelf hebt veroorzaakt. Zoals bij een aanrijding.

Let op: schade door een gebrek van de accu zelf is niet gedekt. Veroudert dus bijvoorbeeld je accu en gaat daardoor de oplaadcapaciteit achteruit? Dan wordt dit niet vergoed door de verzekeraar.

Hoe zit het eigenlijk met de laadkabel?

Naast de accu is ook de laadkabel een belangrijk onderdeel van je elektrische auto. Hoe goed je laadkabel verzekerd is, hangt af van of je een WA+ of All Risk dekking neemt. Heb je bijvoorbeeld een WA+ autoverzekering voor je elektrische auto? Dan is je laadkabel alleen verzekerd tegen diefstal en brand, zoals kortsluiting. Heb je een All Risk autoverzekering? Dan wordt zowel diefstal als schade aan je laadkabel vergoed.

Belangrijk: Soms geldt er een eigen risico bij schade of diefstal.

Hier moet je nog meer op letten bij het verzekeren van je elektrische auto

Bij het verzekeren van je elektrische auto is het dus vooral belangrijk omte letten op hoe het zit met de accu, laadstekker en laadpaal. Daarnaast kan het ook handig zijn om rekening te houden met het volgende:

Elektrische auto’s zijn vaak relatief duur en nieuw. Met de All Risk dekking worden (bijna) alle schades vergoed. Zelfs als je die zelf hebt veroorzaakt.

Sommige autoverzekeraars stellen bij elektrische auto’s extra beveiligingseisen. Voldoe je niet aan deze eisen? Dan keert de verzekeraar geen bedrag uit bij diefstal van je elektrische auto. Check dus altijd of jouw elektrische auto aan deze eisen voldoet.

Wist je dat het verzekeren van een elektrische auto vaak duurder is dan een brandstof auto? Dit heeft onder andere te maken met de hoge reparatiekosten van een elektrische auto en het gewicht. Hoe zwaarder de auto is, hoe meer premie je betaalt.

Beide regelingen zorgen ervoor dat je na total loss of diefstal genoeg vergoeding krijgt om een nieuwe of vergelijkbare auto te kopen. Nieuwwaarderegeling geldt alleen voor nieuwe auto’s en de aanschafwaarderegeling voor tweedehandse auto’s. Vaak gelden deze regelingen bij autoverzekeraars standaard 1 jaar. Tegen extra premie kun je deze verlengen naar 2 of 3 jaar. Een elektrische auto is na een jaar vaak nog steeds veel waard. Het is daarom altijd aan te raden om de nieuw- of aanschafwaarderegeling te verlengen als je de verzekering afsluit.

Elektrische auto verzekeren: hoe is dit geregeld bij Univé?

Basisdekkingen kiezen
Wil je je elektrische auto verzekeren bij Univé? Met onze All Risk autoverzekering weet je zeker dat je accu en laadkabel goed verzekerd zijn tegen diefstal en schade. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een WA of WA+ dekking. Hiermee zijn je accu en laadstekker alleen niet of maar beperkt verzekerd.

Nieuw- en/of aanschafwaarderegeling
Verzeker je een nieuwe elektrische auto? Dan heb je bij ons standaard recht op 1 jaar nieuwwaarderegeling. Deze periode kun je bij het afsluiten verlengen tot 3 jaar. Hier betaal je wel iets meer premie voor. Heb je een occasion? Dan kun je kiezen voor onze aanschafwaarderegeling.

Alarmeisen
Is jouw elektrische auto jonger dan 5 jaar of duurder dan € 85.000? En wil je deze WA+ of All Risk bij ons verzekeren? Dan ben je verplicht om een CCV/SCM-alarm op je auto te hebben. Lees hier alle details over onze alarmeisen.

Elektrische auto verzekeren bij Univé

Sluit binnen 10 minuten je elektrische autoverzekering gemakkelijk online af. Of bereken eerst je premie.

Sluit nu af

Of bereken je premie