-
Is er al sprake van een verbod op asbestdaken?
-
Nee, nog niet. De regering zou per 2025 een verbod op asbestdaken instellen, alleen is dit voorstel door de Eerste Kamer niet goedgekeurd. De minister heeft de opdracht gekregen om met nieuwe wetgeving te komen.
-
Waarom heeft Univé de maximale vergoeding voor het vervangen van asbesthoudende dakbedekkingen in de voorwaarden van de gebouwenverzekering aangepast?
-
Het verwerken van asbest is sinds 1993 verboden. De huidige asbestdaken zijn al (sterk) verouderd. De kans op schade van deze daken neemt toe en de schadelast eveneens, zo merken wij nu al in de praktijk. Bovendien neemt de waarde van het gebouw na verwijdering van de asbest dakbedekking toe.
-
Wat is er veranderd op verzekeringsgebied?
-
Vanaf 1 januari 2018 staat er een maximale vergoeding het vervangen van asbesthoudende dakbedekking bij schade, in de voorwaarden gebouwenverzekering. Deze maximale vergoeding per vierkante meter daalt jaarlijks. Vanaf 2024 krijgt u geen vergoeding meer voor het vervangen van asbesthoudende dakbedekking bij schade. Voor de milieuschadeverzekering (MSV) is er juist een korting als er geen asbestdaken aanwezig zijn. Deze korting is in 2018 verder verlaagd. Ook in de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren is er een wijziging. De gevolgschade is door asbestdaken niet verzekerd.
-
Is er sprake van een afschrijving op mijn asbestdak?
-
Nee, Univé heeft gekozen voor een maximale vergoeding voor asbestdaken per vierkante meter. Ook omdat we zo duidelijk mogelijk willen zijn richting u als klant. We kiezen er daarom voor een staffel te hanteren waarbij vooraf duidelijk is hoe wij stapsgewijs de vergoeding verlagen de komende jaren. Als we zouden werken met een afschrijving, kan er discussie ontstaan over de staat van een individueel dak.
-
Ik heb een brief gekregen die bedoeld is voor bedrijven, maar ik heb geen bedrijf. Geldt dit dan voor mij?
-
Iedere klant met een gebouwenverzekering bij Univé heeft de brief ontvangen. De maximale vergoeding voor asbesthoudende daken geldt voor al onze klanten met een gebouwenverzekering. Het maakt niet uit of u wel of geen bedrijf heeft.
Het voorgenomen asbestverbod is van toepassing op ieder gebouw in Nederland waarvan het dak bestaat uit asbesthoudend materiaal. Afhankelijk van het soort verzekering(en) dat u bij ons heeft lopen, kan de maximale vergoeding op asbestdaken alsnog gevolgen hebben voor u. Kijk daarvoor op unive.nl/asbest. Hier vindt u ook handige links, bijvoorbeeld naar sites van de overheid.
-
Ik heb ook nog asbest in het gebouw en als gevelbeplating. Gaat de brief alleen over asbest op daken?
-
Klopt. In onze voorwaarden komt er alleen een maximale vergoeding voor schade aan asbestdaken. Asbest aanwezig op een andere locatie in het gebouw wordt hier niet mee bedoeld. De verlaging van de vergoeding op asbestdaken geldt voor asbestdaken die direct worden blootgesteld aan de buitenlucht.
-
Ik heb helemaal geen asbestdak. Waarom krijg ik dan deze brief?
-
Univé heeft deze brief gestuurd naar alle klanten met een gebouwenverzekering bij Univé. Het is niet altijd bekend of een gebouw een asbestdak heeft. Heeft u geen gebouw met een asbesthoudend dak verzekerd op de gebouwenverzekering van Univé? Dan zijn is de brief niet van toepassing op uw situatie. Onze excuses voor het ongemak.
-
Heeft dit ook gevolgen voor mijn opruimingskostenverzekering?
-
De voorwaarden van de opruimingskostenverzekering hebben wij niet gewijzigd. De opruimingskosten zijn verzekerd als u een schadevergoeding krijgt op de gebouwenverzekering. U moet daarvoor wel een opruimingskostenverzekering bij Univé hebben.
-
Ik krijg minder vergoed, maar betaal wel voor de volle waarde. Waarom krijg ik juist geen premiekorting?
-
We hebben onze verzekering aangepast omdat de kans op schade bij een asbestdak steeds groter wordt en de schadelast, dus de kosten van vergoeding en herstel, ook stijgen.
-
Is dit naast mijn zakelijke panden ook van toepassing op asbest op mijn privéschuur?
-
De aanpassing van de voorwaarden is alleen van toepassing op gebouwen die verzekerd zijn op de gebouwenverzekering van Univé.
-
Bij welk bedrijf kan ik terecht voor sanering?
-
Zie daarvoor de sites van de brancheverenigingen en de certificerende instelling ASCERT:
-
Ik heb een aanvullende verzekering voor asbest. Betaalt Univé mee aan de sanering zonder dat er schade is?
-
Nee, Univé betaalt niet mee aan de sanering. Wel onderzoeken we de mogelijkheden om leden bij te staan als ze hun asbestdak vervangen voor zonne-energie.
-
Waarom wordt de vergoeding jaarlijks afgebouwd en blijft deze niet gelijk tot 2024?
-
Er is sprake van een trend waar het gaat om de stijgende kans op schade en schadelast. De kans op schade neemt toe elk jaar dat het dak ouder wordt. En de kosten die Univé maakt na een schade voor sanering lopen op. Een volledige afschaffing van de vergoeding is daarom niet redelijk evenals het handhaven van een volledige vergoeding.
-
Wordt er ook subsidie verstrekt op het saneren van daken?
-
Op de site van de overheid leest u meer informatie over subsidie op het saneren van daken.
-
Hoe kan ik weten of ik een asbestdak heb?
-
Er zijn verschillende informatiebronnen die u op weg kunnen helpen. U kunt ook altijd een bouwkundig expert raadplegen of een gespecialiseerde asbestsaneringsbedrijf. Of meer informatie lezen op de site van milieu centraal.
-
Wat wordt bedoeld met een dak(vlak)?
-
Met een dakvlak wordt de gehele kant of zijde van een dak bedoeld waar de beschadigde platen onderdeel vanuit maken. Bijvoorbeeld een zadeldak bestaat uit 2 dakvlakken. In principe komt alleen het beschadigde deel van het dak voor vergoeding in aanmerking. Wanneer de overheid het niet toestaat alleen de beschadigde delen van het dak te vervangen, dan vergoeden wij de kosten die u moet maken om het hele dakvlak of dakdeel waarin de beschadigingen zitten te vervangen.
-
Wanneer staan de wijzigingen in de polisvoorwaarden?
-
De wijziging in de gebouwenvoorwaarden zijn vanaf 1 januari 2018 van toepassing. Vanaf februari 2018 vindt u de gewijzigde gebouwenvoorwaarden op onze website.
-
Wat wordt er onder een asbestdak verstaan?
-
U vindt hier een definitie van het begrip 'asbestdak'. Een asbestdak is een dakbedekking dat asbest bevat. Zo zijn daken van asbestbevattend golfplaat of daklei een asbestdak. In de meeste gevallen gaat het om deze twee toepassingen. Het gaat hier om asbesthoudende toepassingen die in contact staan met de buitenlucht. Deze zorgen door verwering onder invloed van weersinvloeden voor verspreiding van asbestvezels. Asbesthoudende toepassingen aan de binnenkant van gebouwen, zoals bijvoorbeeld asbesthoudend dakbeschot vallen hier dus niet onder. Daarnaast gaat het alleen om dakbedekking. Boeidelen, dakgoten, gevelpanelen, pijpen en dergelijke zijn geen dakbedekking.
-
Kan ik ook gewoon niets doen, bijvoorbeeld omdat ik niet in de positie ben om mijn asbestdak te saneren?
-
U blijft zelf verantwoordelijk voor het saneren van uw asbestdak. Gezien de benoemde gezondheidsrisico’s en de verwering van de dakplaten, adviseren wij (nog steeds) de dakplaten te vervangen.