Ga naar inhoud

19 juni 2017

Univé zet coach in voor ouderen

Ouderen willen langer thuis wonen en moeten dat soms ook. Dat zorgt ook voor nieuwe risico’s en wensen op gebied van wonen en zorg. Univé wil ze daarbij helpen en biedt nu speciaal getrainde coaches die ouderen op persoonlijke en betrouwbare manier begeleiden. Vanuit Univé-winkels zijn ze spin in het web van een breed netwerk van hulp- en dienstverleners: van alarmcentrale tot buurtcentra en klusdiensten. De hulp start als proef in drie plaatsen in Noord-Holland en Drenthe.

Persoonlijk contact

De coach is bedoeld voor mensen vanaf de pensioenleeftijd die nu en dan een helpende hand kunnen gebruiken, maar het lastig vinden dat zelf te organiseren. Onderzoek van Univé wijst uit dat zij en hun eventuele kinderen hier behoefte aan hebben, zeker als de kinderen zelf verder weg wonen. Van alleenstaande ouderen die eenzaam zijn tot ouderen die samen een vol sociaal leven hebben en zichzelf meer hulp gunnen en ouderen die hun kinderen niet met hulpverzoeken willen belasten. Persoonlijk contact is een belangrijk onderdeel. De coach houdt vinger aan de pols en zorgt dat er alleen andere diensten ingeschakeld worden waarvan de medewerkers zijn gescreend.

Het nieuwe samen helpen 

“De risico’s voor mensen veranderen omdat de wereld om hen heen verandert. Zo is er steeds minder zorg vanuit de overheid. Ouderen willen graag een helpende hand, maar dan wel door mensen die ze vertrouwen. We denken dat wij met onze lokale verankering en de coach om de hoek, als Univé daarin echt een verschil maken. Het past ook bij onze nieuwe koers om vanuit de eeuwenoude waarden van de coöperatie elkaar op nieuwe manieren samen te helpen”, zegt CEO Joost Heideman van Coöperatie Univé.

Wat houdt het in?

Ouderen krijgen op basis van een maandabonnement van 10 euro de hulp van de coach, deelname aan evenementen van Univé, monitoring van hun welzijn en een overzicht op maat van lokale activiteiten vanuit buurtcentra of andere organisaties. Aanvullend is er een breed scala aan andere diensten zoals een mobiele noodknop, gebruik van een speciale tablet, hovenier en maaltijdservice. Ook is er bijvoorbeeld een gescreende huishoudelijke hulp beschikbaar voor 15 euro per uur. Hiervoor wordt het LekkerLeven-netwerk gebruikt, waar reeds 22.000 Univé verzekerden al gebruik van maken. De nieuwe dienst heet ‘Langer Thuis met Univé’ en is als eerste beschikbaar in Noord-Holland (Bovenkarspel en Hoorn) en Drenthe (Emmen). 

De Langer Thuis coach

“Over een aantal jaar ben ik zelf de doelgroep dus ik begrijp waar ouderen over nadenken. Ik ben een gevoelsmens en sociaal mens. Daarbij wil ik graag nu bijdragen om mensen leuk oud te laten worden”, zegt Langer Thuis-coach Saskia Glas. De coaches worden geselecteerd onder adviseurs die in Univé-winkels werken. Ze krijgen speciale training en opleiding in gesprekstechnieken en kennis over relevante wet- en regelgeving voor ouderen. Inmiddels zijn er dertig adviseurs voor getraind, zodat er snel opgeschaald kan worden als de behoefte naar de dienst groeit.

Check en mantelzorg

Na aanmelding wordt met een speciaal ontwikkelde check onderzocht waar ouderen precies behoefte aan hebben. Ook is er een quick scan van aangesloten ergotherapeuten om te kijken of er aanpassingen nodig zijn in huis. In Hoorn en Bovenkarspel wordt hiervoor met het Vitaal team van thuiszorgorganisatie Omring samengewerkt. De coach brengt ook het netwerk van eventuele mantelzorgers in beeld en maakt afspraken met de ouderen wanneer zij ingeschakeld mogen worden. Via een speciale tablet en een ‘welbevinden knop’ kan daarnaast het welzijn van de oudere worden gemonitord.

Activiteiten

Het aanbod van activiteiten komt voort uit de samenwerking met lokale verenigingen, zoals een buurtcentrum. Zo start een van de drie pilots in Emmen met medewerking van de buurtvereniging Emmerhout. Via een speciaal online portal, kunnen buurtverenigingen al langer hun activiteiten bijhouden en promoten. Deze informatie wordt samen met het buurtcentrum in de tablet gezet of op papier aangeboden voor ouderen die de tablet niet willen. Hiermee kan de oudere zien waar en wanneer er een leuke activiteit in de buurt plaatsvindt en hieraan deelnemen.

Om deze inhoud te tonen dient u social media cookies te accepteren.

Deel dit bericht