In het maaiseizoen is het voor veehouders belangrijk om het versgemaaide gras zo droog en veilig mogelijk op te slaan. Niemand zit immers op brand door hooibroei te wachten. Taeke Oldenburger is één van de technisch inspecteurs die namens Univé boeren helpt met gerichte adviezen om de kans op brand door hooibroei eenvoudig te verkleinen.
Hooibroei ontstaat door de natuurlijke opwarming van samengepakt hooi en stro. Veel ondernemers zijn zich bewust van de risico’s en de kans op zelfontbranding door hooibroei. Toch komt brand door hooibroei nog regelmatig voor. Dat betekent niet alleen vernietiging van veevoer, maar vaak ook enorme schade aan de opslagplaats. Met alle financiële gevolgen van dien.
Oldenburger adviseert veel boeren daarom regelmatig een temperatuurcontrole te (laten) doen. ‘Univé meet in veel van haar werkgebieden op verzoek van de ondernemer hooibroei op locatie. Daarnaast ondersteunt Univé hen, zodat ze zelf de meting kunnen verrichten. Want je kunt zelf een eenvoudige check doen door een stuk betonijzer in het hooi of stro te steken. Wanneer het ijzer na een uur warm is, kan dat duiden op broei.’
Om vast te stellen in welke mate er sprake is van hooibroei, is het verstandig direct een controleur in te schakelen of zelf met een hooibroeimeter aan de slag te gaan. Bij 40 tot 60 graden is er vaak sprake van geen of matige broei. Daarboven wordt dringend aanbevolen dagelijks de stro- of hooiopslag te controleren en de verzekeraar in te lichten. Bij een temperatuur van 70 graden of meer moet direct de brandweer worden ingeschakeld.
Broei verhoogt niet alleen de kans op brand. De voedingswaarde van het hooi gaat ook achteruit als de temperatuur ervan stijgt. En ruwvoer wordt waardeloos als de kern van een hooibaal verkoold is. Om ellende te voorkomen, is het volgens Oldenburger zaak dat ondernemers alert zijn om hooi en stro veilig op te slaan.
Namens Univé geeft hij tien tips om broei tegen te gaan:
Constateert u ondanks alle voorzorgmaatregelen toch vochtontwikkeling of een onverklaarbare chemische lucht? Dan is er mogelijk sprake van hooibroei. Bel in dat geval direct met uw Univé-adviseur. Als daar aanleiding voor is, komt er een inspecteur langs. Die zal de temperatuur van het hooi meten en zo nodig maatregelen nemen om brand te voorkomen.