Kraamzorg

Zwanger? Gefeliciteerd… Regel nu eenvoudig uw kraamzorg

Kraamzorg is de zorg die nodig is om moeder en pasgeboren kind een goede start te geven. De kraamverzorgende ondersteunt de verzorging van moeder en kind, zorgt voor goede hygiëne en een aantal huishoudelijke taken en geeft instructies, advies en voorlichting. U krijgt kraamzorg meestal in de eerste dagen na de bevalling van een kraamzorgbureau dat bij Univé Kraamzorg is aangesloten.

Aanmelden voor kraamzorg

Als u zwanger bent, kunt u niet vroeg genoeg uw kraamzorg aanvragen. Bij voorkeur doet u dat rond de 12e week van uw zwangerschap, maar in ieder geval niet later dan de vijfde maand. Zo’n aanmelding regelt u op werkdagen snel telefonisch bij Univé Kraamzorg: (0800) 899 80 99 (gratis; voor spoedeisende zorg kunt u ook buiten kantooruren bellen). Maar u kunt ook kraamzorg online aanvragen. Daarbij wordt gevraagd of u tegelijkertijd uw kraampakket wilt bestellen. Dat pakket bevat alle medische artikelen die u nodig heeft voor de thuisbevalling (bv. matrasbescherming, watten, navelklem) en kost normaal gesproken € 21,25. Maar heeft u een aanvullende Univé Extra Zorg polis Beter, Univé Extra Zorg polis Best of het Univé Gezin Pakket, dan is het kraampakket gratis voor u.

Een alternatief: kraamzorg zelf inkopen

Wilt u liever kraamzorg zelf inkopen? Dan ontvangt u een beperkte vergoeding volgens de lijst maximale vergoedingen voor niet gecontracteerde zorgaanbieders. Dient u uw nota bij Univé in, stuurt u dan ook een kopie van het indicatieformulier volgens het landelijk indicatieprotocol kraamzorg op. Koopt u zelf zorg in bij een zelfstandige kraamverzorgende of verpleegkundige, dan dient u daarnaast een kopie van haar of zijn diploma toe te voegen.

Eigen bijdrage soms vergoed

Iedereen krijgt kraamzorg op maat volgens het landelijk indicatieprotocol. Dat bepaalt op hoeveel uur u recht heeft en verdeeld over hoeveel dagen. Voor moeder en kind gezamenlijk betaalt u een wettelijke eigen bijdrage:

  • € 4,10 per uur bij kraamzorg thuis, in een kraamhotel of geboortecentrum waar kraamzorg wordt geleverd of
  • € 33,- per dag bij kraamzorg in het ziekenhuis zonder medische noodzaak.

Bij kraamzorg in het ziekenhuis met medische noodzaak betaalt u geen eigen bijdrage.

Heeft u een aanvullende Extra Zorg Polis Beter, dan krijgt u € 125,- van de eigen bijdrage vergoed. De Extra Zorg polis Best en het Gezin Pakket vergoeden de gehele eigen bijdrage. En met het Gezin Pakket ontvangt u bovendien zelfs 15 uur Luxe Kraamzorg.

U vindt hier alle vergoedingen voor kraamzorg op een rijtje.

Wel of niet onder eigen risico

Iedere zorgverzekerde van 18 jaar en ouder heeft een wettelijk verplicht eigen risico van € 360,-. Naast dit verplichte eigen risico kunt u kiezen voor een vrijwillig eigen risico. De kosten voor vb. verloskundige hulp door een verloskundige, een poliklinische bevalling bijgestaan door een gynaecoloog en kraamzorg tellen niet mee voor het eigen risico. Maar het eigen risico geldt wel voor bijvoorbeeld geneesmiddelen, bloedonderzoek, vlokkentest en ziekenvervoer.

Kraampakket aanvragen

Heeft u Univé Extra polis Beter, Extra Zorg polis Best of het Gezin Pakket? Dan ontvangt u het kraampakket met een cadeautje van Univé. U vraagt het kraampakket aan via de Univé Kraamzorglijn: (0800) 899 80 99 (gratis).

Heeft u geen of een andere aanvullende verzekering? Dan kunt u het kraampakket online bestellen voor € 21,25.

Uw pasgeboren kind(eren) bijschrijven op uw zorgpolis

Is de geboorte van uw pasgeboren kind(eren) achter de rug? Dan kunt u de gegevens eenvoudig telefonisch doorgeven via onze Klantenservice: (072) 527 75 95.

Nieuwsbrief

Abonneert u zich op onze nieuwsbrief.
Inschrijven