Ga naar inhoud

Een poging tot inbraak melden

Een poging tot inbraak bij je huis is flink schrikken. Ook al was de poging tot inbraak niet succesvol, het is belangrijk om dit te melden bij de politie. De aangifte heb je ook nodig bij je verzekeraar als je melding maakt van inbraakschade. 

Is een poging tot inbraak strafbaar? 

Ja, een poging tot inbraak is strafbaar. Iemand (of meerdere personen) wilde namelijk ongewenst jouw huis binnenkomen en spullen stelen. Je kunt hiervan dus melding doen bij de politie: er is sprake van een misdrijf.  

Hoe weet ik of er een poging tot inbraak is geweest bij mijn huis? 

Van een poging tot inbraak zie je vaak sporen terug bij je huis. Bijvoorbeeld schade aan het slot van je voor- of achterdeur, omdat de inbreker heeft geprobeerd dit open te breken. Of schade aan je ruiten, omdat de inbreker heeft geprobeerd een ruit in te slaan. Als je een slimme deurbel of camerabeveiliging bij je huis hebt, kun je hier ook beelden terugzien van de poging. 

Aangifte doen van poging tot inbraak 

Aangifte doen van poging tot inbraak kun je het beste zo snel mogelijk doen. Dan kan de politie snel op zoek naar de inbreker, en is de kans groter dat deze opgepakt wordt. Ook stel je de politie zo op de hoogte dat er inbrekers actief zijn in jouw buurt. Je mag hierbij beelden van je camerabeveiliging of slimme deurbel overhandigen als bewijs. 

Vraag bij je aangifte ook een bewijs van aangifte aan bij de politie. Dit bewijs heb je nodig om eventuele schade vergoed te krijgen van je verzekeraar. Wanneer je dit bewijs toont aan je verzekeraar, stelt deze samen met jou de hoogte van de schadevergoeding vast.  

Welke verzekering vergoedt schade van een poging tot inbraak? 

Zowel een inboedelverzekering als een opstalverzekering kunnen schade door poging tot inbraak vergoeden. Welke verzekering vergoedt wat precies? Dat lees je hieronder.

Een opstalverzekering vergoedt schade aan je huis en tuin door (poging tot) inbraak. Denk daarbij aan schade aan deuren, kozijnen of je schuur of schutting. Deze vaste onderdelen van je huis en tuin vallen onder de dekking van de opstalverzekering. Je kunt je goed tegen ruitschade verzekeren met de aanvullende dekking Ruitbreuk

Met een inboedelverzekering krijg je schade aan de losse spullen in je huis vergoed. Op deze verzekering kun je dus aanspraak maken als je spullen beschadigd zijn geraakt tijdens een poging tot inbraak. Als je sleutels zijn gestolen of het slot op je deur beschadigd is, wordt dit ook vergoed vanuit de inboedelverzekering.  

Je kunt je ook bij je inboedelverzekering verzekeren tegen ruitschade met de aanvullende dekking Ruitbreuk. Heb je deze al bij je opstalverzekering? Dan hoef je de dekking niet ook af te sluiten bij je inboedelverzekering.

Je huis goed verzekerd tegen (poging tot) inbraak 

Wanneer iemand bij je huis inbreekt of een poging tot inbraak doet, kan schade ontstaan aan je huis en spullen. Met een opstalverzekering is je huis goed verzekerd tegen schade, terwijl jouw spullen verzekerd zijn met een inboedelverzekering. 

Je sluit jouw inboedelverzekering en/of opstalverzekering bij Univé gemakkelijk af via de website. Daarbij kun je gelijk aanvullende dekkingen afsluiten bij de verzekering. Ook zie je meteen wat jouw premie wordt. 

Bereken je premie