Ga naar inhoud

Woonlastenverzekering

Wanneer je alle financiën rond hebt om je hypotheek af te sluiten, komt er vaak nog een lastige vraag voorbij. Wat gebeurt er eigenlijk als je werkloos of arbeidsongeschikt raakt? Kun je dan de woonlasten nog betalen? Speciaal voor die situatie bestaat er een woonlastenverzekering. Wij vertellen je er graag meer over.

Wanneer je financiële situatie verandert

Je hypotheek is gebaseerd op het (redelijk) vaste inkomen dat je hebt. Zolang dat inkomen stabiel blijft, kun je de hypotheeklasten betalen. Maar als je werkloos of arbeidsongeschikt wordt, kan het zijn dat je ineens veel minder verdient. Dit kan gevolgen hebben voor je financiële situatie. Misschien heb je dan meer moeite om je woonlasten te kunnen betalen.

Als je er zeker van wilt zijn dat een eventuele inkomensdaling geen problemen oplevert, is het verstandig om een woonlastenverzekering af te sluiten. Die zijn er in twee varianten: voor arbeidsongeschiktheid en werkloosheid.

Woonlastenverzekering voor arbeidsongeschiktheid

Sommige geldverstrekkers stellen als voorwaarde dat je een arbeidsongeschiktheidsverzekering bij je hypotheek afsluit. Daarmee krijg je een aanvulling op je inkomen in het geval dat je (deels) niet meer kunt werken. Deze verzekering is zowel geschikt voor mensen die in loondienst werken als voor ondernemers of zzp’ers. In beide gevallen is het immers maar de vraag of je zonder woonlastenverzekering een financieel vangnet hebt dat groot genoeg is om eventuele tegenslagen op te vangen.

Wat zo'n verzekering je precies maandelijks gaat kosten, hangt van een aantal factoren af. Welk bedrag aan periodieke uitkeringen wil je verzekeren? Hoeveel maanden kun je zelf overbruggen met het oog op je eigen risico? En sluit je de verzekering af op gangbaar, passend of beroepsarbeidsongeschiktheid? Een adviseur van Univé kan je hier meer over vertellen.

Woonlastenverzekering voor werkloosheid

Ter aanvulling op de uitkering bij arbeidsongeschiktheid bieden bepaalde verzekeraars ook een dekking voor werkloosheid. Dit is een korte dekking, vaak maximaal twaalf maandelijkse uitkeringen. Het is dan ook puur bedoeld om het financiële gat te dichten dat ontstaat omdat je eerst 75% en later 70% van je laatstverdiende loon krijgt als WW-uitkering.

Meer weten over een woonlastenverzekering?

Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We kunnen je snel meer vertellen over de mogelijkheden voor het verzekeren van je inkomen in jouw situatie. Maak een afspraak met een hypotheekadviseur van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening. 

Terug naar de Kennisbank