Ga naar inhoud

Wat is het verschil tussen alle verschillende A-labels?

Ben je van plan om een energielabel aan te vragen voor je woning? Dan zul je zien dat het niet loopt van G tot en met A. Er zijn verschillende soorten A-labels voor woningen. Hierdoor krijgen onze adviseurs geregeld de vraag: “Wat is precies het verschil tussen de A-labels?” Wij vertellen je er graag meer over. 

Een A-label is op zichzelf al goed 

Wanneer je bedenkt dat er ook G-labels bestaan, dan doe je het met een A-label helemaal niet slecht, toch? Als je woning 160 kWh/m2 per jaar gebruikt, dan krijg je er een A-label voor. Dat is een groot verschil met de 380 kWh/m2 van het G-label. In dat opzicht is A al een prima score. 

Maar het kan dus nog beter. De overheid wil graag naar een situatie toe werken waarin er zo veel mogelijk energieneutrale of zelfs energieleverende woningen in Nederland staan. Daar komen de plusjes achter het A-label vandaan. Hoe meer plusjes er staan, des te energieneutraler zijn de woningen die deze kwalificatie hebben verdiend. 

De verschillen van A tot A++++ 

  • Een A-label is duurzaam, maar gebruikt nog fossiele energie (105 tot 160 kWh per m2 per jaar).  

  • A+ is zeer laag energieverbruik: tussen 75 en 105 kWh per m2 per jaar.

  • A++ houdt in dat je de helft van de fossiele energie verbruikt. 

  • Bij A+++ is dat nog slechts één derde fossiele energie. 

  • Bij een A++++ label gebruik je helemaal geen fossiele energie meer voor het huis. Hierbij kan je dan denken aan wind- en zonne-energie waarmee je stroom opwekt en verwarmt.  

Hoe krijg je plusjes bij je A-label? 

Als je maatregelen neemt die energiezuiniger zijn dan de standaard én je zorgt ervoor dat je zelf je energie opwekt door middel van zonnepanelen, dan krijg je plusjes bij je A-label. Een standaard nieuwbouwwoning die in 2023 gebouwd wordt, heeft dan ook al A+++, omdat er al veel rekening wordt gehouden met deze factoren.  

Kies je voor een balansventilatiesysteem in je nieuwbouwwoning? Doordat de luchttoevoer dan mechanisch is, is het systeem vaak comfortabeler, maar ook nog eens energiezuiniger. Er is namelijk minder kans op tocht doordat er geen roosters nodig zijn. Kies je dan ook nog eens voor veel zonnepanelen op je dak? Dan kom je misschien wel uit op een A++++-label, waarmee je 0 kWh/m2 gebruikt en dus energieneutraal bent of zelfs energie levert. 

Verschil per soort woning 

Woon je in een appartement midden in een appartementencomplex en heb je buren boven, onder en naast je? Dan woon je energiezuiniger dan een vrijstaande woning uit de tijd dat er nog niet echt werd nagedacht over duurzaamheid. Het spreekt dan ook voor zich dat een tussenwoning makkelijker een A++++-label kan krijgen dan een hoekwoning of vrijstaande woning. Hoe meer oppervlak aan de buitenlucht grenst, des te meer duurzame aanpassingen zijn er nodig. 

Het hangt af van je persoonlijke situatie hoe makkelijk je van een A-label naar een nog beter label kunt komen. Laat je adviseren door een expert als je wilt verduurzamen. 

Meer weten over verduurzamen? 

Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We kunnen je snel meer vertellen over verduurzamen en de mogelijkheden in jouw situatie. Maak een afspraak met een hypotheekadviseur van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.

Terug naar de Kennisbank