Ga naar inhoud

Renteopslag bij een hypotheek

Bij het afsluiten van een hypotheek zonder NHG kun je te maken krijgen met renteopslag. Dat houdt in dat de geldverstrekker haar basisrente verhoogt met een risico-opslag. Hoe hoger je hypotheek is ten opzichte van de waarde van je huis, hoe hoger het risico en hoe hoger de renteopslag gaat zijn. Op deze pagina leggen we je graag de werking van een renteopslag uit.

Wat is renteopslag?

We zeiden het al: renteopslag komt in beeld als je hypotheekbedrag ten opzichte van de waarde van de woning hoog is. Op basis van onder meer de woningwaarde en het bedrag dat je leent, schat de geldverstrekker in hoeveel risico zij lopen door aan jou een hypotheek te verstrekken. De meeste geldverstrekkers verdelen hun renteopslagen dan ook onder in risicocategorieën. Elke categorie heeft dan zijn eigen bijbehorende rente. Hoe hoger het risico voor de geldverstekkende maatschappij is, hoe hoger de renteopslag.

Rekenvoorbeeld renteopslag

Laten we dit eens bekijken aan de hand van een fictieve onderverdeling van de rente bij een geldverstrekker in Nederland. Stel je eens voor dat de rente op dit moment 4,5% voor een hypotheek met NHG bedraagt. Een hypotheek met NHG valt vaak in de laagste risicocategorie.

  • Als je minder dan 65% van de marktwaarde leent, betaal je een iets hogere rente, bijvoorbeeld 4,65%.
  • Leen je tussen de 65 en 85% van de marktwaarde, dan is je rente nog iets hoger. Laten we zeggen 4,75%.
  • Leen je nog meer dan 85% van de waarde van het huis? Dan kan de rente oplopen tot bijvoorbeeld 4,90%.

Verlagen van de renteopslag

Als je je hypotheek al een tijdje hebt en je lost af op je hypotheek, dan kan het zijn dat de verhouding tussen de woningwaarde en de hypotheek is veranderd. Zeker als je met een waarderapport kunt aantonen dat de waarde van de woning in die periode ook nog eens is gestegen. Het is dan mogelijk om de renteopslag op je hypotheek te laten verlagen. Dit betekent dat de bank opnieuw een berekening maakt van je risicoklasse. Komt die risicoklasse nu lager uit? Dan ga je daardoor mogelijk minder rente betalen en bespaar je dus op je maandlasten.

Kosten voor verlagen renteopslag

Nagenoeg alle geldverstrekkers passen de renteopslag gratis aan. Maak je hiervoor gebruik van een adviseur, houd dan wel rekening met de kosten voor de tijd dat deze persoon voor je aan het werk is. Moet je ook een taxatierapport inleveren? Dan krijg je uiteraard ook te maken met kosten voor het opstellen van het taxatierapport.

Wil je meer weten over renteopslag en je hypotheek of wil je hypotheekadvies? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.

Terug naar de Kennisbank