Ga naar inhoud

Rentemiddeling

Heb je een hypotheek met een hogere rente dan de stand van de huidige hypotheekrente? Dan kun je wellicht gebruikmaken van rentemiddeling. Je hoeft je hypotheek dan niet over te sluiten, maar past eenvoudigweg de rentestand van je huidige hypotheek aan.

Hoe werkt middeling van je hypotheekrente?

Als je kiest voor rentemiddeling, dan berekent de geldverstrekker het gemiddelde van je huidige rente en de actuele rente. Vervolgens spreek je met de geldverstrekker een nieuw rentetarief vast en een nieuwe rentevaste periode. Je breekt alleen wel een bestaande rentevaste periode open. Met als gevolg: je moet aan de geldverstrekker een boeterente betalen. Dat bedrag hoef je overigens niet ineens te betalen. De boete wordt namelijk als een toeslag berekend bovenop het nieuwe rentetarief. 

Rentemiddeling is alleen mogelijk bij je eigen geldverstrekker. Stap je over naar een andere bank, dan vervalt deze optie dus.  

Op lange termijn is oversluiten meestal beter

Bij rentemiddeling wordt de rente niet zo laag als de actuele hypotheekrente. Je zit als het ware tussen de actuele en je huidige rente in. De maandlasten zijn wel direct lager, maar nooit zo laag als bij een heel nieuw rentetarief dat je krijgt als je kiest voor het oversluiten van je hypotheek. Op de lange termijn kan dit je behoorlijk wat euro’s schelen. Een adviseur van Univé kan precies voor je berekenen wat de meest gunstige optie voor jouw situatie is.

Niet elke geldverstrekker biedt rentemiddeling

Helaas biedt niet elke geldverstrekker rentemiddeling aan. En de aanbieders waar het wel kan, doen dat ook niet voor elk soort hypotheek. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je nog een hypotheek bezit die momenteel niet meer wordt aangeboden. Check daarom altijd in de voorwaarden van je hypotheek of en op welke manier rentemiddeling mogelijk is.

Niet verstandig om te middelen bij een (bank)spaarhypotheek

Bij een (bank-) spaarhypotheek is de rente die je ontvangt over je spaarbedrag gekoppeld aan de hypotheekrente. Hoe hoger de hypotheekrente is, hoe hoger de vergoeding over je gespaarde geld. En hoe sneller je dus op het gewenste eindkapitaal zit. Wordt je hypotheekrente lager, dan moet je dus meer sparen om uiteindelijk genoeg te hebben om de hypotheek volledig af te lossen. En dus worden je netto maandlasten hoger. Kortom: je hebt dan wel een lagere rente, maar de maandlasten stijgen toch. Daar komt nog bij dat je belastingvoordeel bij een lagere hypotheekrente ook minder is.

Wil je meer weten over rentemiddeling bij je hypotheek? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.

Terug naar de Kennisbank