Ga naar inhoud

Hypotheek om een monumentaal pand te kopen

Wonen in een monument klinkt voor veel mensen als een droom. Maar wat komt er eigenlijk allemaal bij kijken? Wij vertellen je graag meer. 

Wanneer is een pand monumentaal? 

Goede vraag, want daar zijn geen keiharde criteria voor. Er zijn bovendien verschillende soorten monumenten. Over het algemeen zijn het panden die men wil beschermen tegen sloop of een verbouwing die het pand een heel ander aangezicht geeft.  

Zo kun je wonen in een gemeentelijk of provinciaal monument, maar ook in een rijksmonument. En wat dacht je van een beeldbepalend pand in een beschermd dorps- of stadsgezicht? Geen wonder dat sommige mensen helemaal enthousiast worden om hierin te willen wonen. Als eigenaar moet je echter wel voldoen aan bepaalde plichten.  

Verbouwen, verduurzamen en onderhouden 

Stel dat je een woonhuis koopt dat een monumentale status heeft. Dan is het verstandig om vooraf te checken wat je hier eventueel aan wilt verbouwen en of dat eigenlijk wel mogelijk is. Je hebt hier namelijk een bouwvergunning en omgevingsvergunning voor nodig. De gemeente kan je hierbij assisteren en laten weten of de verbouwing door kan gaan of niet. 

Wil je de woning verduurzamen? De kans is groot dat dit hard nodig is, want de meeste oude panden zijn niet gebouwd volgens de laatste inzichten op het gebied van energiebesparende maatregelen. Wij raden je aan om dan eerst een inspectie te laten doen door Monumentenwacht. Zij bekijken de buitenkant en de binnenkant voor je, zodat je precies weet wat de status is en wat er mogelijk is op het gebied van restauratie en woningverbetering. Is isoleren niet mogelijk? Dan moet je rekening houden met hoge stookkosten door tocht en misschien zelfs enkel glas. 

Denk ook zeker aan het onderhoud van de woning. Wanneer je bijvoorbeeld je houten kozijnen wilt vervangen omdat deze verrot zijn, ben je verplicht om daar soortgelijke houten kozijnen voor in de plaats te laten komen. Inclusief dus jaarlijks onderhoud, wat bij kunststof kozijnen niet hoeft. Je bent namelijk verplicht om als eigenaar de monumentale waarde van de woning in stand te houden. Misschien moet je zelfs hiervoor historische bouwmaterialen gebruiken die op ambachtelijke wijze verwerkt worden. Informeer hier dus voorafgaand aan de koop naar. 

De hypotheek voor je monumentale pand 

Naast de normale lasten die bij een hypotheek komen kijken, wil de geldverstrekker ook graag weten of je de extra lasten voor onderhoud van een monumentaal pand kunt dragen. Of zelfs voor een restauratie, als die op korte termijn nodig is. Vaak is het echter mogelijk om deze kosten mee te financieren in je hypotheek. En anders kun je altijd nog overwegen om een speciale financiering met gunstige rentetarieven aan te vragen bij het Restauratiefonds hiervoor. 

Meer weten over een monumentaal pand kopen? 

Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We vertellen je via hypotheekadvies snel wat de mogelijkheden zijn als het gaat om een hypotheek. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.

Terug naar de Kennisbank