Ga naar inhoud

Duokoop & hypotheek: de voor- en nadelen

Als starter wordt het met Duokoop een stuk eenvoudiger qua budget om een woning te kunnen kopen. Maar is het ook voor jou interessant? Wij vertellen je graag meer. 

Wat is Duokoop precies?

Kies je voor Duokoop, dan koop je wel de woning, maar niet de grond waar die op staat. Die huur je van het fonds achter de Duokoop-regeling, het DNGB Fonds. Door deze vorm van erfpacht ben je voordeliger uit, omdat je de grond er niet bij hoeft te kopen.  

Als gebruiker van de grond mag je er onbeperkt gebruik van maken, dus richt het in zoals je zelf wilt. Door middel van een taxatie vooraf weet je precies wat de waarde van de grond is waarop je woning staat. Het DNGB Fonds koopt de grond en verhuurt deze aan je. Als je wilt, kun je later de grond kopen van het fonds, zodat je eigenaar bent van het huis én de grond. Dat scheelt je weer erfpachtcanon. 

Goed om te weten: je kunt alleen voor Duokoop kiezen als je een hypotheek met NHG afsluit. In dat geval is er immers het minste risico voor alle partijen. Wanneer je onverhoopt de hypotheeklasten niet meer kunt betalen, profiteer je van het financiële vangnet van de Nationale Hypotheek Garantie. 

Wat zijn de voordelen van Duokoop? 

Dankzij deze regeling hoef je misschien niet eens het maximale hypotheekbedrag te lenen. Daardoor heb je lagere hypotheeklasten. Of je kunt met het maximale bedrag toch op een plek wonen die normaal gesproken duurder zou zijn. Bovendien heb je de mogelijkheid om later alsnog eigenaar van de grond te worden.  

Het huren van de grond kost je minder geld per maand dan wanneer je hiervoor een lineaire of annuïteitenhypotheek zou afsluiten. Bovendien zijn de kosten voor de erfpachtcanon fiscaal aftrekbaar als je zelf de woning als hoofdverblijf hebt. 

Wat zijn de nadelen van Duokoop? 

Ten eerste maakt niet elke geldverstrekker gebruik van Duokoop. Maar er zijn meer nadelen om rekening mee te houden. Omdat je geen eigenaar bent van de grond, profiteer je niet van de waardestijging hiervan. Dat betekent ook dat je vaak een hogere prijs betaalt als je later alsnog eigenaar wilt worden van de grond, in vergelijking met het moment waarop je de woning kocht. 

Aan afsluitkosten betaal je 1,21% van de grondwaarde als je kiest voor Duokoop. Tot slot is Duokoop alleen mogelijk als je een NHG-hypotheek afsluit en het kan zijn dat de koopsom van de woning die je op het oog hebt hoger is dan het maximale hypotheekbedrag dat je volgens de NHG-regels kunt afsluiten. 

Meer weten over Duokoop en je hypotheek? 

Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We vertellen je via hypotheekadvies snel wat de mogelijkheden zijn als het gaat om een hypotheek met of zonder Duokoop. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.

Terug naar de Kennisbank