Ga naar inhoud

Bouwkundige keuring: wat is dat?

Als je van plan bent om een huis te gaan kopen, is het belangrijk om goed te weten wat de bouwkundige staat van het huis is. Maar de meeste mensen hebben te weinig bouwkundige kennis  om dit voor een huis goed te bepalen. Een bouwkundige keuring door een onafhankelijke partij biedt dan uitkomst.

De bouwkundige keuring kort uitgelegd

Een bouwkundige keuring (ook wel bouwtechnische keuring of bouwkundig rapport genoemd) is een visuele controle van een woning. Zo’n keuring geeft inzicht in de bouwkundige staat van een huis en geeft aan wat het ongeveer kost om eventuele gebreken te herstellen en het huis weer in goede staat brengen. Als je dat wenst, geeft het rapport ook inzicht in de mogelijkheden voor verduurzaming of energiebesparingen die aansluiten op de woning en jouw wensen. Dus wat je kunt doen om energie te besparen en wat de kosten hiervoor zijn.

Waarom kiezen voor een bouwkundige keuring?

Een bouwkundige keuring geeft je meer zekerheid over hoe het gesteld is met de staat van een huis dat je op het oog hebt. Het zorgt ervoor dat je geen overhaaste beslissingen maakt als je je droomhuis gevonden hebt. Je ziet zo geen achterstallig onderhoud over het hoofd en kunt de bouwkundige staat mee laten wegen in je bod op het huis.   

Juiste moment van een bouwkundige keuring

Je hebt vaak twee opties voor het moment van een bouwkundig rapport. Je kunt dit namelijk voor of juist na het uitbrengen van een bod op een woning doen. Dat laatste is vooral het geval bij een krappe woningmarkt. Je hebt dan geen tijd voor een keuring vooraf omdat het huis dan al aan je neus voorbij kan zijn gegaan. Een bouwkundige keuring na het doen van een bod is in zo’n geval een slimmere optie. Zorg er dan wel voor dat je de bouwkundige keuring op laat nemen als ontbindende voorwaarde in het voorlopig koopcontract.

Was het wel mogelijk om voor het doen van een bod een keuring uit te laten voeren? Dan kun je de uitkomsten van de keuring gebruiken bij de onderhandelingen over de prijs van het huis

Zo gaat een bouwkundige keuring in zijn werk

Als koper kies je zelf een onafhankelijke bouwkundige die de keuring uitvoert. Op de dag van de keuring zijn de verkopende partij (of diens makelaar), de bouwkundige en jijzelf als koper aanwezig. Je bekijkt samen alles van het huis en de bouwkundige geeft aan wat de aandachtspunten zijn en maakt foto’s. Na een paar dagen ontvang je van de bouwkundige het bouwkundig rapport met een gedetailleerde uitleg van alle bevindingen, inclusief de foto’s. Ook worden de te verwachten kosten voor het herstellen van alle gebreken in dit rapport vermeld.

Wil je meer weten over een bouwkundige keuring of heb je behoefte aan hypotheekadvies? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening. 

Terug naar de Kennisbank