Ga naar inhoud

Wat is een bankgarantie?

Misschien heb je de term bankgarantie al wel eens gehoord als het gaat om het regelen van een hypotheek voor een bestaande woning. Hierover krijgen onze adviseurs regelmatig vragen. Waar is een bankgarantie voor, hoe hoog is het bedrag en hoe regel ik dit? Wij vertellen je er graag meer over. 

Allereerst: wat is een bankgarantie precies? 

De verkopende partij wil graag zeker weten dat je je houdt aan de afspraken die je gemaakt hebt, vooral op financieel gebied. Om dit te waarborgen maak je een deel van de koopsom alvast over naar de rekening van de notaris. In plaats daarvan kun je ook een bankgarantie vragen via je hypotheekadviseur. Mocht de koop alsnog niet doorgaan om redenen die vooraf niet besproken zijn, dan maakt de bank alsnog dit bedrag over naar de verkopende partij. 

Hoe hoog moet de bankgarantie zijn? 

Meestal gaat het om 10% van de koopsom, als het een bestaande woning betreft. Maar je bent als koper of verkoper vrij om met de andere partij een lager bedrag af te spreken als je dat graag wilt. In de wet is vastgelegd dat je als verkopende partij geen hoger bedrag mag vragen dan 10% als de kopende partij een consument is en geen zakelijke koper.  

De hoogte van de afgesproken bankgarantie kun je invullen in artikel 5 van de Modelovereenkomst van de Vereniging Eigen Huis. 

Voor bestaande woningen én nieuwbouw 

Over het algemeen hebben we het over een bankgarantie bij de koop en verkoop van bestaande woningen, wat te maken heeft met het financieringsvoorbehoud. Maar ook bij nieuwbouw kan een bankgarantie komen kijken. Als koper kun je 5% van de aanneemsom op de rekening van de notaris laten staan. Dat bedrag wordt pas in de drie maanden erna overgemaakt wanneer de aannemer eventuele gebreken na oplevering hersteld heeft. Maar de aannemer kan dus ook een bankgarantie ter waarde van dit bedrag verstrekken aan de notaris. Als eventuele gebreken niet worden hersteld, krijg je 5% van de aanneemsom terug. 

Meer weten over de bankgarantie? 

Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We kunnen je snel meer vertellen over de achtergrond van de bankgarantie en de gevolgen in jouw situatie. Maak een afspraak met een hypotheekadviseur van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.

Terug naar de Kennisbank